I våras lades planerna på att sälja Eskilstuna flygplats ner sedan det sista försöket att hitta en köpare misslyckats. I stället skiftade kommunen fokus till omvandling av flygplatsen för att möjliggöra nya företagsetableringar. Kommunens huvudspår är en expandering av logistikparken.
Arbetet med att ta fram en ny detaljplan för området är igång, men parallellt med det har kommunen hört sig för hos Försvarsmakten om hur man där se ser på en omvandling av flygplatsen. Nu har Försvarsmaktens svar kommit och signalen är tydlig: Flygplatsen är viktig ur säkerhetssynpunkt och bör inte avvecklas.
"Eskilstuna flygplats är av Försvarsmakten utpekad som område av betydelse för totalförsvarets militära del [...] Flygplatsen skall därmed så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt motverka totalförsvaret", skriver Försvarsmaktens högkvarter i sitt yttrande.
Jimmy Jansson (S) välkomnar svaret men är tydlig med att det inte trumfar det kommunala planmonopolet. Om Försvaret verkligen värnar flygplatsen vill han se en kompensation.
– Vi tar önskemålet på stort allvar. Men staten kan sätta ner foten tydligare och peka ut flygplatsen som riksintresse. De måste komma till förhandlingsbordet och visa att de verkligen vill det här. Vår dörr står öppen och handen är utsträckt, säger han.
Med utvecklingen i logistikparken som grund uppskattar kommen att marken runt flygplatsen är värd 1,5 miljard kronor, samt omkring 2 000 arbetstillfällen.
– Sedan 2006 har vi utvecklat enorma värden här i form av logistiksatsningen och vi har även fått järnvägen som nu går dit, säger Jimmy Jansson.
Eskilstuna kommun köpte flygplatsen av Försvaret 2006 och när kommunen ville sälja flygplatsen ställde sig Försvaret positivt till det. Jimmy Jansson har respekt för att Försvaret i rådande läge har svängt och vill skydda flygplatsen. Men då anser han att de borde köpa tillbaka den igen.
– Om de vill köpa tillbaka flygplatsen för militära ändamål så har vi full förståelse för det, men prislappen är tydlig: Den kostar 2 000 jobb och det markvärde vi har upparbetat. Allt annat vore att blåsa Eskilstunaborna på pengar, säger han och fortsätter.
– Kommuner som har ansvar för skola vård och omsorg ska inte upprätthålla infrastruktur åt det svenska försvaret. Om det här är viktigt för staten får man sätta ner foten och säga att det här ska bli en militär flygplats igen.
Ett alternativ som Jimmy Jansson lyfter fram är att 2 000 statliga jobb placeras i Eskilstuna. En kompensation han ser som såväl rimlig som genomförbar.
– Det finns jätteintressanta myndigheter som skulle kunna få attraktiva lokaler i centrala Eskilstuna, det fixar vi direkt i så fall. Det är inte orimligt att staten löser det mot att man stärker Sveriges försvarsförmåga. Staten vinner på det, Eskilstuna vinner på det och Sveriges försvarsförmåga vinner på det, säger Jimmy Jansson.
Han ser fram emot en dialog, eller förhandling om man så vill, med försvarsmakten och han ser en möjlig mellanväg att gå.
– Det finns två flygrakor till i området som hänger ihop med flygplatsen. Det kanske går att tillgodose försvarets behov och vårt behov av etableringar och jobb, säger Jimmy Jansson.