Personalens skämt blev ett kränkningsärende

Två medarbetare på äldreboendet Bolindergården ska under förra året ha utsatt en boende för olika kränkningar. Bland annat satte de upp affischer på politiker inne i brukarens lägenhet och skrev ner olämpliga anspelningar på en lapp som de fäste på den boendes ytterdörr. Händelsen utreds nu som ett personalärende.

När enhetschefen fick veta om lappen och affischerna lex Sarah-rapporterade hon händelserna. I utredningen som blev klar strax före nyår konstaterades det dock att det inte förelegat ett missförhållande som behövde lex Sarah-anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

När enhetschefen fick veta om lappen och affischerna lex Sarah-rapporterade hon händelserna. I utredningen som blev klar strax före nyår konstaterades det dock att det inte förelegat ett missförhållande som behövde lex Sarah-anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Foto: Madelene Hergils/TT/Eskilstuna kommun

Eskilstuna2024-01-04 18:16

– Det här handlar om värdegrund och bemötande mot både varandra och våra brukare och där är inte den här sortens agerande okej. Det har inte fungerat som det borde med de här medarbetarna, säger Fridha Söderqvist, verksamhetschef för äldreomsorgen i Eskilstuna kommun.

Problemen uppdagades i höstas när boendets enhetschef besökte den aktuella avdelningen. På ytterdörren till en av lägenheterna satt en lapp. När enhetschefen ställde frågor till personalen om lappen visade det sig att två medarbetare satt upp den. De förklarade att den var del av en skämtsam jargong som medarbetarna haft med brukaren. Förutom lappen ska de även ha satt upp affischer inne i brukarens lägenhet på politiker hen ogillat. Brukaren uttryckte i sin tur att jargongen varit tröttsam då den pågått en tid, men framhöll samtidigt att hen mådde bra och inte hade tagit skada av det inträffade. 

Händelsen lex Sarah-rapporterades ändå omgående av enhetschefen. Den ledde även till en personalutredning.

undefined
Fridha Söderqvist, verksamhetschef för äldreomsorgen på Eskilstuna kommun.

– Det har satts upp olämpliga lappar och affischer med anspelningar och det har setts på som allvarligt och helt olämpligt, säger Fridha Söderqvist.

Vad stod det på lappen?

– Det kan jag inte gå in på. Men det var en olämplig anspelning. 

Under lex Sarah-utredningen visade det sig senare att flera anställda sett lappen och affischerna samt känt till medarbetarnas jargong mot brukaren. Ändå hade de valt att inte skriva avvikelser om det. 

En anställd vittnar om att personalen avstått från att rapportera då de inte velat stöta sig med sina kollegor.  

Per Nyström, avdelningschef på Eskilstuna kommun, ser det inträffade som tecken på en problematisk kultur inom personalgruppen på avdelningen.

– Det har funnits en kultur där man inte rapporterat för att man inte har velat stöta sig med kollegor och det är också väldigt oprofessionellt och inte acceptabelt. Det här har lett till insatser på gruppnivå. En del av det arbetet handlar om att en kvalitetssäkringssamordnare stöttat upp i verksamheten kring bland annat social dokumentation och avvikelserapportering, säger han.

undefined
Medarbetarna menar att de bara skämtat med brukaren och att det varit del av en jargong.

För en månad sedan avslöjade tidningen uppgifter om hur ett manligt vårdbiträde tidigare anställd på Bolindergården blivit påkommen med att utsätta en kvinna på en demensavdelning för ett sexuellt övergrepp, som anhöriga beskrivit som en våldtäkt.

Mannen hade då redan utretts en gång tidigare för misstankar om sexuellt ofredande mot en annan kvinna på demensavdelningen. Han fick först jobba kvar men sparkades i november. Samtidigt framkom nya uppgifter från kvinnliga kollegor till mannen om trakasserier som han ska ha utsatt dem för under flera års tid. 

I kommunens arbetsrättsliga utredning från händelsen beskrevs en problematisk kultur i personalgruppen.

Ett skyddsombud vittnade om en utbredd sexistisk jargong bland de anställda, där det blivit okej att krama sina kollegor, ta på varandra och dra ner kvinnliga medarbetare i sitt knä. I utredningen sade hon:

”Det är tur att jag är så gammal så jag kan säga ifrån, för hade jag kommit in som ung tjej nu vet jag inte om jag hade vågat det”.

Per Nyström understryker att de båda händelserna inte har med varandra att göra och har inträffat i olika personalgrupper. Samtidigt ser han ett samband med att det funnits kulturproblem i båda arbetslagen.

– Det är klart att vi vidtar åtgärder i båda verksamheterna utifrån de här händelserna. Sedan är de inte relaterade till varandra och av olika dignitet. Men även i den arbetsgruppen har vi vidtagit åtgärder på både individ- och gruppnivå. 

undefined
"Det är oerhört viktigt att de som bor hos oss ska kunna känna sig trygga i sitt hem och det är klart att det här är något vi ser allvarligt på", säger Per Nyström, avdelningschef på Eskilstuna kommun. Bilden har inte med händelsen att göra.

De här händelserna låter för en utomstående som ganska självklara saker att inte ägna sig åt på en arbetsplats?

– Ja, jag kan bara instämma. I vårt uppdrag där vi sörjer för personer och ska finnas som deras yttersta stöd är det väldigt viktigt att vi i vår kvalitetssäkring rapporterar avvikelser, förhåller oss objektiva till det vi gör och kan vara självkritiska. Och här har det inte fungerat.

Vet ni om det funnits andra brukare som blivit utsatta för liknande former av olämpligt beteende?

– Nej, inte som jag känner till, säger Per Nyström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!