13-åringen gick tillsammans med en kompis och lyssnade på musik vid 18-tiden den 18 april när de blev stoppade av en manlig och en kvinnlig polis som stannade med sin bil och klev ut för att konfrontera pojkarna.
Poliserna hävdar att pojkarna ska ha pekat finger åt poliserna och den manliga polisen ska ha tagit tag i pojkens ena öra så hårt att en blödning uppstod.
– Det var hårt, för efter två sekunder började jag blöda. Det gjorde ont, sa pojken när tidningen pratade med honom och hans pappa George Ay i september förra året.
13-åringen hävdar även att polisen ska ha försökt brotta ner honom innan han fördes in i polisbilen. Gråtandes ska han därefter ha skjutsats hem.
– Jag blev chockad. Det var första gången jag pratade med en polis, sa pojken.
Händelsen ledde till en polisanmälan, men åklagaren valde att lägga ner förundersökningen med motiveringen att det inte gick att bevisa att våldet inte var oförsvarligt.
– I det här fallet har jag bedömt att det fanns fog för att använda våld. Det går i alla fall inte att bevisa att det inte fanns fog för det, sa chefsåklagaren Henrik Rasmusson till tidningen i samband med att förundersökningen lagts ner.
George Ay såg åklagarens beslut som en andra kränkning, han begärde omprövning av beslutet två gånger och JO-anmälde även polisingripandet. Nu har JO kommit med sitt beslut och kritiken mot polisens agerande är vass. JO konstaterar bland annat att det inte fanns någon grund för polisens åtgärder och att "det tycks finnas ett behov av att höja kunskapsnivån inom polisen" när det gäller tillämpningen av bestämmelsen rörande tillfälligt omhändertagande av personer under 18 år.
För George Ay innebär beslutet en bekräftelse på att hans kamp för rättvisa var befogad.
– Det visar att vi hade rätt, det är en upprättelse. Jag är väldigt glad och tacksam att JO tog upp det. Jag har fått tillbaka förtroendet för staten, säger George Ay.
Han har fortfarande svårt att släppa att åklagaren la ner fallet och han har inte gett upp hoppet om att kunna få det beslutet omprövat. Men han är lättad över att ha JO:s beslut i ryggen.
– Det känns skönt att JO tycker att jag har rätt även om åklagaren och polisen inte tycker det, säger George Ay.
Det som hände den 18 april påverkade förtroendet för polisen både för 13-åringen och George Ay. Men nu hoppas George Ay att JO:s beslut ska kunna få dem att gå vidare.
– Det är inte alla polisers fel, det finns några idioter men det finns det inom alla yrken. Man ska inte tycka illa om poliser, de gör sitt jobb och de är människor, säger George Ay.
Han tror att det är viktigt att polisen drar lärdom av det som hände hans son för att undvika ett ökat hat mot poliser bland unga.
– Oavsett vem man stoppas ska man kunna hantera den personen på rätt sätt. Jag hoppas att de ser över sin utbildningsplan och att det här kommer leda någonstans så det blir till någon nytta, säger George Ay och fortsätter.
– Jag hoppas att man inte går på barn på det här sättet i fortsättningen, inte mitt barn eller någon annans. Jag tror att man kommer bli mer försiktig efter den här kritiken.
I samband med att George Ay första gången pratade med Eskilstuna-Kuriren gjorde poliserna som var inblandade i omhändertagandet av 13-åringen en orosanmälan till socialnämnden. En ren motreaktion till tidningsreportaget hävdar George Ay.
I sitt beslut tar JO upp orosanmälan, de konstaterar att det inte går att dra några säkra slutsatser till varför den gjordes. Men de betonar att "det är oacceptabelt om den gjordes som en reaktion på att föräldrarna hade kontakt med medier".