Våldsutvecklingen är ett misslyckande av samhället, sa kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) i en färsk intervju. Partikollegan Josefine Helleday, kommunalråd och ordförande för Trygghetsberedningen, gjorde efter dödsskjutningen utanför Rekarnegymnasiet ett utspel om att lagen behöver ändras så att livsstilskriminella elever kan stängas av.
Vad säger övriga gruppledare i kommunfullmäktige? Tidningen ringde runt och för att fånga upp deras synpunkter.
Camilla Cederlöf (L):
– Det är så fruktansvärt, att de kriminella inte ens räds att skjuta bland oskyldiga i offentliga miljöer. Jag satt själv på tåget som stoppades när de sköt på stationen i tisdags, och jag befann mig på kyrkogården intill Slottsskolan och bevittnade inrymningen av barnen under skottlossningen alldeles i närheten i maj förra året. Det kommer så nära oss alla och man önskar det fanns en quick fix. Men vad som krävs är framför allt ett brett förebyggande arbete. Kan vi utveckla regeringens satsning på akutskolor?
– Jag är tudelad kring förslaget om att porta kriminella elever. Lärare, föräldrar och övriga elever ska självklart känna sig trygga och ha en lugn arbetsmiljö i skolan. Men att bara stänga av och riskera att de här ungdomarna sjunker djupare i kriminalitet, är det lösningen? Vi behöver se till att de går klart skolan och får en chans att ta sig in i arbetslivet. Eskilstunas Trygga unga jobbar jättebra förebyggande, men vi behöver skruva upp insatserna.
Anders Nordin (C):
– Det är alldeles förfärligt hur det blivit, och det känns som att skolan i Eskilstuna är underfinansierad. Kommunen och staten pytsar ut lite pengar i hitte på-projekt här och där, men vad vi behöver är en grundfinansiering som räcker till, och ett långsiktigt arbete. Vi har många fler barn som kräver mycket mer i dagens skola än hur det var tidigare och det blir fullständigt omöjligt att få klassen att arbeta lugnt och tryggt. Jag tror att man kan ha skjutit sig i foten med beslutet att alla elever ska gå i samma klass.
– Vi vill se tidigare åtgärder. Kanske slipper vi problem med stökiga och kriminella ungdomar om vi börjar jobba långsiktigt och förebyggande redan i förskolan med hjälp av en vettig finansiering, och ger rektorer, lärare och elever arbetsro. Förskolan är barnens första kontakt med samhället, om de inte känner att de platsar startar utanförskapet redan där.
Mohamed Abdukani (MP):
– Det är en djupt tragisk situation Eskilstuna befinner sig i. Vi kan se att kommunen har gjort bra insatser för tryggheten, men det är inte tillräckligt. Vi måste arbeta mycket mer förebyggande, tidiga insatser är avgörande. Trygga unga, där fokus ligger på ungdomar mellan 13 och 20 år, räcker inte. Vi vill se insatser för Trygga barn – som majoriteten sa att de skulle satsa på efter valet. Vi vill se att man ger barn och unga rätta förutsättningar från att de föds, det är bara så vi kan vända utvecklingen.
– Vi behöver agera resolut och samverka brett mot gängkriminaliteten. Kanske med kamerabevakning, och definitivt med vuxennärvaro där alla barn och unga vistas. Kommunen måste också komma närmare de boende i stans utsatta områden, de besitter tankar och förslag. Spendera tid där, och lyssna. Vårt parti är öppet för samarbete med majoriteten i de här frågorna, tillsammans lyckas vi.
Kim Fredriksson (SD):
– Det som skett är fruktansvärt tragiskt, och ytterst ansvariga är de som utfört illdåden. Men jag vänder mig kraftigt emot Jimmy Janssons utspel om att kommunen gjort allt som går för att förhindra våldsutvecklingen. Vi ser nu konsekvenserna av de beslut riksdagen och fullmäktige i Eskilstuna tog för tio år sedan. Jimmy Jansson borde vara mer självkritisk och ta mer ansvar för samhällsutvecklingen.
– Vi har lagt flera förslag till kommunala kampanjer för trygghet; ett våga vittna-projekt, ett trygghetsbidrag, och bevakningskameror på brottsutsatta platser. Allt har avslagits med ett "det behövs inte". På riksplanet har vi lanserat flertalet utredningar, som nu är på G vilket är väldigt positivt. Jag kan välkomna en översyn av lagstiftningen men vill först se en djupare utredning av Josefine Helledays förslag om att livsstilskriminella elever ska kunna portas från skolan.
Jari Puustinen (M):
– Vi ställer oss helt bakom förslaget om en lagändring för att kunna porta kriminella elever, de har inte på gymnasieskolorna att göra. Här behöver vi ta i med hårdhandskarna. Det finns andra lokaler de kan ha sin skolgång i. Övriga elever och lärare ska inte behöva känna sig hotade och utsatta på grund av dessa individers livsstil och hotbild. Gymnasiet är en frivillig skolform, och livsstilskriminella måste absolut kunna stängas av därifrån. Vi styrande partier är helt överens här.
– Samverkan mellan kommunerna och myndigheterna måste bli mycket bättre och vi vill också se ett uppluckrat sekretessystem mellan myndigheterna. Vi har jättebekymmer med gängkriminaliteten, och här finns mycket mer att önska kring ökad samverkan med polis och övriga myndigheter.
Maria Chergui (V):
– Vi har nått en ny nivå av extremt våld och det är fullständigt fruktansvärt. Vi måste stoppa nyrekryteringen till de kriminella gängen och för att lyckas med det måste hela samhället involveras. Det är viktigt att vi visar att vi kan hålla ihop staden och att det finns trygga vuxna. Alla måste engagera sig. Det räcker inte med repressiva metoder och hårdare tag. Och att porta gängkriminella från skolan är helt fel, det är meningslöst och hjälper inte nu. Att lägga fram sådana förslag är bara populistiska utspel.
– Det görs i dag otroligt viktiga och bra insatser, från skolpersonalens sida och från Trygga unga. Men det räcker inte. Vi måste finnas på fältet i en mycket större utsträckning och det socialt förebyggande arbete som sker i dag är inte tillräckligt effektivt. I Årby exempelvis jobbar de inte vissa klockslag – vad skickar det för signaler?
Paul Sabo (KD):
–Det är otroligt allvarligt det som händer med alla skjutningar, det är tråkigt och hjärtekrossande för föräldrar som förlorar sina barn, men det är även en attack på hela samhället. Det är oacceptabelt och måste upphöra. Det är dags att arbeta med hårdare tag vid brott och mjukare värden vid barnens uppväxt. Familjen måste börja spela en större roll. Högre straff i all ära, men vi får inte glömma bort familjens brottsförebyggande roll i ett barns liv.
– Vi bör anställa kommunala ordningsvakter som patrullerar våra utsatta områden varje dag och natt för att snabbare upptäcka brott som sker eller håller på att ske. Kommunen bör även utreda möjligheterna till mobila polisstationer som kan placeras i våra prioriterade områden. Kommunen kan inte göra allt som riksdagen och regeringen kan göra, men vi måste göra det vi kan.
Fotnot: Den här artikeln gjordes innan måndagskvällens dödsskjutning i Fröslunda.