– Jag tycker att vi alla ska vara på tå och ha oroskänslan aktiverad tills vi får klara besked från Senior om hur det här ska gå till, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.
Eskilstuna-Kuriren har i flera artiklar berättat om kinesiska storbolaget Senior materials etablering i Svista i Eskilstuna. Företaget hyr redan nu lokaler i området och fick i slutet av förra året, efter en utdragen juridisk process kring miljötillståndet, klartecken från mark- och miljödomstolen att starta bygget av en fabrik på marken de köpt av kommunen. Bolaget har sedan tidigare fått en tvåårig dispens för att använda 2 770 ton av den förbjudna och mycket giftiga kemikalien metylenklorid i sin tillverkning av separatorfilm, en komponent som ingår i litiumjonbatterier som i sin tur används i exempelvis elbilar.
Vad som inte riktigt framgått så tydligt är att systemet för hanteringen av metylenklorid inte är helt slutet vilket innebär att dispensen även medfört tillstånd för utsläpp av 900 ton metylenklorid i luften i form av gas, vilket tidningen Dagens Arbete nyligen avslöjat.
Nyheten har väckt protester hos Eskilstunaborna som bland annat startat en namninsamling för att stoppa fabriken. Flera har även uttryckt sin oro i insändare i Eskilstuna-Kuriren.
Jimmy Jansson anser att även om tillstånden är i sin ordning bör företaget bli bättre på att kommunicera med Eskilstunas invånare kring sina planer, framför allt med dem som bor närmast kommande fabrik.
– I grund och botten tycker jag att Senior behöver kliva fram och vara transparent. De behöver förstå att de är en del av Eskilstuna och då kan man inte sitta i sitt hörn och skapa oro hos oss utan behöver vara öppen, rak och ärlig och möta Eskilstunaborna, både oss i politiken och medborgarna i stort.
I egenskap av kommunstyrelsens ordförande är Jimmy Jansson högst involverad i arbetet med att få företag att vilja komma till Eskilstuna. Seniors Eskilstunasatsning innebär enligt bolaget en investering på 2,5 miljarder kronor och mellan 500 och 600 nya jobb.
– Alla partier i fullmäktige har sagt ja till markförsäljningen. Om det inte bryter mot plan- och bygglagen säger vi även ja till bygglov. Sedan är det staten som ger miljötillstånd för verksamheten, och där har kommunen yttrat sig och miljökontoret har varit så skarp man bara kan vara, säger Jansson.
Han tillbakavisar kritiken om att kommunen blundat för Seniors miljöfarliga verksamhet för att få fler jobb till stan.
– Det vill jag vara tydlig med att från kommunens håll kommer vi aldrig någonsin acceptera företag som bedriver verksamhet som sker på bekostnad av liv- och hälsa. Det är också otroligt viktigt att de här miljöprövningarna ligger utanför kommunerna, att det är andra organ och myndigheter som granskar utan risk för att klåfingriga kommunalråd skulle kunna se mellan fingrarna för att få etableringar. Politiken kan och får bara följa processen på armlängds avstånd. Däremot behöver myndighetsprocessen bli effektivare och snabbare och göras med större transparens.
Jansson vittnar också om ett högt nationellt politiskt tryck som lägger press på kommunerna.
– Man är hårt pådriven från nationell nivå, det är inget snack. Det är elektrifiering, elektrifiering, elektrifiering. Och någonstans ska de här fabrikerna ligga. Tillverkare i Sverige och Europa vill säkerställa att det går att få fram komponenter till fordonsindustrin även vid kristider som under pandemin. Seniors existens här bygger på avtal med Northvolt och Eskilstuna valdes tack vare kombiterminalen som kan transportera produkterna med tåg till Northvolts fabriker.
Vad gäller Seniors tillstånd bör man enligt Jansson förlita sig på att domstolens bedömning inte ska innebära risker för dem som arbetar i fabriken – om skyddsrutinerna följs på rätt sätt, eller för dem som bor runtomkring.
– Om man får lita på myndigheterna så ska det inte vara någon fara för oss. Men det är Senior som måste ta sitt ansvar och berätta om det här och hur man tänkt sig framöver.
– Vi har ganska många företag i Eskilstuna som bedriver miljöfarlig verksamhet och vi har gedigen erfarenhet av att handskas med svår industriell verksamhet om man uttrycker sig så. Det är ändå bra i grunden.
Cecilia Vallin är HR-chef på Senior.
– När det gäller riskerna för invånarna i Eskilstuna vill vi betona att vi hanterar utsläpp i enlighet med svenska regler och uppfyller Sveriges miljö- och säkerhetskrav. Vi vill understryka att säkerheten för våra anställda och lokalbefolkningen är vår högsta prioritet, säger hon.
Läs mer om Seniors svar på kritiken här.