På Bonajs fabrik i Vilsta jobbar ett tjugotal Samhallsanställda med att montera badrumsventiler. Medan företagets anställda har tillgång till egna toaletter och duschutrymmen ser verkligheten annorlunda ut för de som jobbar för Samhalls räkning.
– Det är stor skillnad mellan hur vi och de anställda har det. De andra har jättefina omklädningsrum med dusch och toaletter men vi får inte använda dem, säger en Samhallsanställd som vill vara anonym.
I stället hänvisas de Samhallsanställda till omklädningsrum på bottenvåningen. Där fungerar varken dusch eller toalett, och den anställda berättar att lokalerna luktar fränt av mögel.
– Vi misstänker att det är svartmögel, och många av oss har fått problem med huvudvärk varje dag. Vi mår inte bra av att andas in det.
Den anställda beskriver hur hen och kollegorna får gå upp en våning för att använda toaletten. Duscha får de göra hemma.
– Allt detta har vi påpekat till chefen och facket, men ingen lyssnar på oss. Nu har vi tröttnat, något måste göras, säger den anställda.
Åsa Ridén, vd och ägare för Bonaj, håller med om att utrymmena ser förfärliga ut. Hon menar att företaget påtalat för Samhall att lokalerna är obrukbara, men att en chef på Samhall gjort dem till personalutrymmen mot hennes inrådan.
– Rummen som de kallar omklädningsrum var urblåsta när vi flyttade in för ett par år sedan. Vi plomberade dem, men när vi hade varit här i några månader så frågade chefen på Samhall om han kunde ställa in några skåp för värdesaker i lokalen. Jag sa att de inte är fräscha, att toaletterna inte får användas, men att han kunde ställa in dem på eget ansvar. Sedan har Samhall själva satt upp handskrivna papperslappar där det står "omklädningsrum".
Åsa Ridén berättar vidare att Samhalls anställda har tillgång till elva toaletter på övervåningen och att arbetsuppgifterna inte motiverar en dusch på plats.
– Upplägget har från början varit att man ska komma till jobbet ombytt och klar.
Senast i onsdags skrev vi om hur anställda fått hälsofarliga uppdrag på Samhall, och i våras kritiserade Arbetsmiljöverket företaget för att jobba för långsamt med att åtgärda arbetsmiljöbrister.
Eskilstuna-Kuriren har sökt Samhall och Fastighets huvudskyddsombud för en kommentar.