Naturvårdsverket vill att fler invasiva växter förbjuds

Antalet invasiva arter har under de senaste åren ökat, mycket till följd av klimatets påverkan som gör att allt fler arter hittar till Sverige. Nu vill Naturvårdsverket att regeringen förbjuder ytterligare 13 arter.

Blomsterlupinen är ett av de allvarligaste hoten mot inhemska ängsblommor och den biologiska mångfalden.

Blomsterlupinen är ett av de allvarligaste hoten mot inhemska ängsblommor och den biologiska mångfalden.

Foto: Helena Landstedt/TT

Eskilstuna2023-07-15 05:27

Arterna som riskerar att bli lagförda är blomsterlupin, parkslide, vresros, kaukasiskt fetblad, sibiriskt fetblad, kotula, spärroxbär, kanadensiskt gullris, mink och mördarsnigel. Utöver dessa nio finns också fyra varianter av ovanstående som gör att det totala antalet räknas till tretton.

I fjol kom det in rapporter på parkslide vid både British junior i Eskilstuna och Skogstorp. Även arterna jättebalsamin och jätteloka, som redan är förbjudna, rapporterades om i Eskilstuna.

– Det finns väldigt många olika invasiva arter. Det är relativt få som ingår i det här förslaget men vi har valt att börja med de viktigaste, i och med att de är dessa som orsakar störst skada på antingen miljön eller människan, säger Johan Linnander, handläggare för invasiva främmande arter, Naturvårdsverket.

Arterna är ännu inte officiellt sett olagliga men eftersom de kan orsaka en allvarlig skada på ekosystemet rekommenderar Naturvårdsverket att man hjälper till att begränsa spridningen.

– Som privatperson får man gärna lära sig dessa arter och rapportera in om man ser dem eller har de i sin trädgård. På det sättet kan alla hjälpas åt och höja kunskapsläget vilket gör att vi får en bättre bild av hur spridda arter är och var någonstans de finns, säger Johan Linnander.

Hur regeringen kommer att agera på Naturvårdsverkets förslag är oklart. Något beslut är alltså ännu inte taget. 

Det här gäller

Det här får du inte göra med invasiva arter upptagna på EU:s förteckning, enligt EU-förordning (1143/2014). 

Importera 

Sälja

Odla

Föda upp 

Transportera 

Använda

Byta

Släppa ut i naturen 

Hålla levande 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!