I början av mars gjorde en elev pÄ Rekarnegymnasiet en mindre trevlig upptÀckt under skollunchen. NÀr en potatis delades hade hen plötsligt en larv pÄ tallriken. Dessutom har skolkökets kylrum varit angripet av svartmögel.
Nu har skolmatsalen pÄ Rekarne hamnat i fokus pÄ ett mindre smickrande sÀtt igen. Detta sedan sÄvÀl mögligt bröd som en rÄ kyckling upptÀcks i dagarna. Brödet i frÄga var hamburgerbröd som serverades till maten, dÀr vissa bitar var angripna av mögel. Under onsdagen förra veckan serverades dessutom kyckling som inte var genomlagad.
â Det var buffĂ©. Vi stod ett gĂ€ng och vĂ€ntade pĂ„ kycklingen som inte var redo. NĂ€r de sedan stĂ€llde fram kycklingen sĂ„g vi att det var en bit som var rosa, den var liksom rĂ„. NĂ€r vi sa till köket sĂ„ skar de upp biten som var rosa rakt igenom, sĂ€ger en elev som vill vara anonym.
Kökspersonal tog bort kycklingen, men eleverna valde att gÄ frÄn matsalen och stÄ över lunchen.
â Man vet inte lĂ€ngre vad som Ă€r sĂ€kert att Ă€ta i skolan. Man har ingen tillit till personalen och det Ă€r ingen som gör nĂ„got Ă„t saken, sĂ€ger eleven som upplever att allt fler elever vĂ€ljer bort lunchmaten till förmĂ„n för smörgĂ„sar i kafeterian.
Erika WÀrme Àr kostchef för gymnasieskolorna i Eskilstuna. Incidenten med det mögliga brödet kÀnner hon inte till, dÀremot missödet med kycklingen. En kyckling som tillagades i ugn och som skulle komplettera pÄskbuffén.
â NĂ€r man tar ut kycklingen ur ugnen ska man sĂ€kerstĂ€lla med temperaturkontroll att den Ă€r genomstekt. DĂ€r brast vĂ„r rutin, sĂ€ger Erika WĂ€rme.
Ingen elev ska ha hunnit Àta av den delvis rÄa kycklingen. Men WÀrme Àr medveten om att hÀndelsen skadar kökets rykte.
â Eftersom det har varit flera andra saker kopplat till maten pĂ„ Rekarne sĂ„ Ă€r vi verkligen pĂ„ tĂ„ nu och gör allt vi kan för att eleverna ska kĂ€nna sig vĂ€lkomna i restaurangen och inte behöver vara oroliga. DĂ„ Ă€r det extra olyckligt att nĂ„got sĂ„dant hĂ€r hĂ€nder, sĂ€ger hon.
Erika WÀrme har haft möte med personalen dÀr vikten av att följa rutiner och arbetssÀtt betonades. Arbetet med att stÀrka förtroendet för köket fortsÀtter nu. Bland annat genom att prata med eleverna under mentorstid.
â Vi vill veta vad de tycker och tĂ€nker sĂ„ att de kan kĂ€nna att vi Ă€r trygga vuxna nĂ€r de kommer till matsalen, sĂ€ger Erika WĂ€rme.