Skola serverade rå kyckling – andra missen på kort tid

För andra gången på knappt en månad stormar det kring skolmaten på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna. Detta sedan elever serverats mögligt bröd och rå kyckling. "Det ska inte hända", säger kostchefen Erika Wärme.

Erika Wärme är kostchef på Eskilstunas gymnasieskolor och hon beklagar att en delvis rå kyckling serverades eleverna under påskbuffén på onsdagen.

Erika Wärme är kostchef på Eskilstunas gymnasieskolor och hon beklagar att en delvis rå kyckling serverades eleverna under påskbuffén på onsdagen.

Foto: Niklas Holm/Privat

Eskilstuna2023-04-16 09:55

I början av mars gjorde en elev på Rekarnegymnasiet en mindre trevlig upptäckt under skollunchen. När en potatis delades hade hen plötsligt en larv på tallriken. Dessutom har skolkökets kylrum varit angripet av svartmögel.

Nu har skolmatsalen på Rekarne hamnat i fokus på ett mindre smickrande sätt igen. Detta sedan såväl mögligt bröd som en rå kyckling upptäcks i dagarna. Brödet i fråga var hamburgerbröd som serverades till maten, där vissa bitar var angripna av mögel. Under onsdagen förra veckan serverades dessutom kyckling som inte var genomlagad.

– Det var buffé. Vi stod ett gäng och väntade på kycklingen som inte var redo. När de sedan ställde fram kycklingen såg vi att det var en bit som var rosa, den var liksom rå. När vi sa till köket så skar de upp biten som var rosa rakt igenom, säger en elev som vill vara anonym.

undefined
Mögligt bröd och delvis rå kyckling serverades på Rekarnegymnasiet inom loppet av några dagar.

Kökspersonal tog bort kycklingen, men eleverna valde att gå från matsalen och stå över lunchen.

– Man vet inte längre vad som är säkert att äta i skolan. Man har ingen tillit till personalen och det är ingen som gör något åt saken, säger eleven som upplever att allt fler elever väljer bort lunchmaten till förmån för smörgåsar i kafeterian. 

Erika Wärme är kostchef för gymnasieskolorna i Eskilstuna. Incidenten med det mögliga brödet känner hon inte till, däremot missödet med kycklingen. En kyckling som tillagades i ugn och som skulle komplettera påskbuffén.

– När man tar ut kycklingen ur ugnen ska man säkerställa med temperaturkontroll att den är genomstekt. Där brast vår rutin, säger Erika Wärme.

undefined
Erika Wärme, kostchef för Eskilstunas gymnasieskolor.

Ingen elev ska ha hunnit äta av den delvis råa kycklingen. Men Wärme är medveten om att händelsen skadar kökets rykte.

– Eftersom det har varit flera andra saker kopplat till maten på Rekarne så är vi verkligen på tå nu och gör allt vi kan för att eleverna ska känna sig välkomna i restaurangen och inte behöver vara oroliga. Då är det extra olyckligt att något sådant här händer, säger hon.

Erika Wärme har haft möte med personalen där vikten av att följa rutiner och arbetssätt betonades. Arbetet med att stärka förtroendet för köket fortsätter nu. Bland annat genom att prata med eleverna under mentorstid.

– Vi vill veta vad de tycker och tänker så att de kan känna att vi är trygga vuxna när de kommer till matsalen, säger Erika Wärme. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!