Edward Blom smorde kråset i Mariefred

Klassisk lunch på värdshuset, en bokhandel som håller stilen, ett sofistikerat färdmedel från det förgångna – och inte minst ett besök på schweizeriet. Besöket i Mariefred får alla rätt av gastronomen, kulturhistorikern och medieprofilen Edward Blom.

Edward Blom instagrammar flitigt på kontot @edward_blom. Förra veckan dök flera bilder från Mariefred upp i flödet. "Ett klassiskt utflyktsmål", säger medieprofilen om familjens besök i staden. Här syns även hustrun Gunilla Kinn Blom och de tre barnen på bilderna.

Edward Blom instagrammar flitigt på kontot @edward_blom. Förra veckan dök flera bilder från Mariefred upp i flödet. "Ett klassiskt utflyktsmål", säger medieprofilen om familjens besök i staden. Här syns även hustrun Gunilla Kinn Blom och de tre barnen på bilderna.

Foto: Edward Blom

Mariefred2022-07-19 20:33

"Ett klassiskt utflyktsmål", säger Edward Blom om Mariefred, som han besökte förra veckan.

– Jag var själv här mycket som barn och nu åker vi hit med vår familj, säger gastronomen och kulturhistorikern som återkommande syns i tv och hörs i radio.

Mat och kulturhistoria präglade även Mariefredsbesöket. "Smörjer kråset", skrev Edward Blom på Instagram när han la upp bilder på bland annat den toast Skagen som avnjöts till lunch. Bildflödet visar hur barnen sedan fick leka av sig i Slottsparken innan familjen tog sig an stadskärnan.

En av bilderna föreställer Mariefreds bokhandels skyltning med Kurt Tucholskys roman om Gripsholms slott och Jan-Öjvind Swahns bok om svenska traditioner i tysk översättning. "En bokhandel som håller stilen", konstaterar Edward Blom, som själv studerat i såväl tyska Trier som Freiburg.

En tur kring slottet och en resa på museijärnvägen hanns också med.

– Det känns som att man reser på riktigt, när man åker i de här gamla kupéerna och framför allt i vagnarna som dras av ånglok. Dagens tåg känns ju mer som att åka flygplan, jättesnabbt och med alla bekvämligheter. Nej, det här var en riktigt härlig upplevelse. Nästa gång ska vi ta "stora turen" så att vi får åka ångbåten också, säger Edward Blom.

Dagens höjdpunkt var ändå besöket på Callanderska gårdens schweizeri, enligt Edward Blom, som kallar sig själv en "1800-talsvurmare".

– Det var helt fantastiskt. Det har nog inte öppnat ett schweizeri i Sverige på 100 år, och de har gjort det otroligt fint. Snickarglädjen och schweizerstilen tillsammans med den härliga hembygdsgården och den kringliggande miljön, säger Edvard Blom.

Vad är det med 1800-talet som intresserar dig?

– Allting hände då. Sverige gick från att ha varit ett fattigt jordbruksland till att vanligt folk fick det bättre. Ingen svälter längre och ekonomin tar fart, säger Edward Blom som intresserar sig särskilt för mat-, restaurang- och nöjeshistoria från 1800-talet.

Och det var då de dök upp, schweizerierna, ett slags blandning mellan bar och konditori – med tårtor och bakverk som svenskarna inte sett tidigare.

– Medelklassen åt ofta lunch ute, men kaffe ingick inte utan då gick man vidare till schweizerierna och drack kaffe och kanske lite sprit, berättar Edward Blom.

Karta: Callanderska gårdens schweizeri
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!