Nu borras det i marken kring Hedlandets varuhus, där Stjernquists metallfabrik tillverkade Sigvard Bernadottes termoskanna Sissi, den visslande kaffepannan Johanna, Nilsjohans så kallade Hollywoodkastruller och en rad andra metallföremål mellan 1945 och 1982.
– Jag har fått en del reaktioner och frågor från folk som bor här i området. De verkar rätt trötta på den här historien, säger Magnus Persson från firman Ensucon, som ansvarar för jobbet på plats.
Nya grundvattenprover ska tas för att utreda hur föroreningarna, som orsakats av ytbehandlingen av Stjernquists produkter, har utvecklats över tid. Resultaten ska jämföras med prover som tagits vid flera tillfällen under de senaste 20 åren.
Tre av grundvattenrören som satts ner vid tidigare markundersökningar är felfria, berättar Ebba Sellén från företaget Sellén & Filipovic, som Strängnäs kommun anlitar för projektledning. Andra rör kommer att fungera när filtren i dem har rengjorts. Några rör behöver ersättas helt.
– En del provpunkter har också försvunnit. Som den här, exempelvis, säger Magnus Persson och visar en kvadratisk lappning i asfalten på norra sidan av varuhuset där det tidigare funnits ett rör med lock i marknivå.
– Då borrar vi ett nytt hål, inom en kvadratmeter från det ursprungliga för att fånga upp samma sorts förorening, säger han.
Borrningsarbetena utfördes måndag till onsdag denna vecka. Nästa vecka ska vatten tryckas upp ur rören, prover ska tas och skickas till ett laboratorium. Därefter kan det dröja cirka två veckor tills svar kommer.
– Vi hoppas att ämnena har brutits ner mycket sedan sist, säger Ebba Sellén.
Analysen avgör om tekniken ÖNS, övervakad naturlig självrening, är lämplig på Hedlandet. Att låta naturen fortsätta ta hand om de farliga ämnena är i så fall alternativet till att gräva bort förorenade massor. En sådan sanering kan ha en negativ klimatpåverkan och innebär ofta höga kostnader. Visst grävningsarbete kan ändå komma att utföras på avgränsade områden, om provresultaten visar på ställen med höga koncentrationer av föroreningar.
Någon verksamhetsutövare eller fastighetsägare som är ansvarig för att åtgärda föroreningen finns inte. Strängnäs kommun har tagit på sig att vara huvudman, och det pågående arbetet bekostas av ett bidrag från Naturvårdsverket.