Vargparet som har revirmarkerat runt Hälleforsnäs, och som tidningen har rapporterat om flera gånger tidigare, har gjort sig ordentligt hemmastadda. Deras revir har sedan en tid fått ett officiellt namn: Ulva.
Det har länge varit Länsstyrelsens arbetsnamn på vargparet som verkar ha slagit sig till ro i Hälleforsnäs med omnejd, i riktning mot Eskilstuna.
En bit därifrån, på andra sidan riksväg 53 mellan Eskilstuna och Hälleforsnäs, var tidningen med och spårade två vargar som visade sig vara en hane från Sjundareviret och hona från Ärlareviret. Bedömningen var då att paret hade revirmarkerat på platsen och Länsstyrelsen var mycket intresserade av att få bekräfta den teorin genom en uppföljande spårning. Men för det krävs snö på marken och den har lyst med sin frånvaro i flera veckor – fram till förra helgen.
– Samma två går fortfarande tillsammans och markerar revir, konstaterar Staffan Claesson på Länsstyrelsen, efter att ha fått tillbaka svaren på DNA-proverna under måndagen.
Likt tillfället i januari lyckades han spåra vargarna i närmare fyra kilometer. Vad som antas vara löpblod hittades i området, som även det har fått ett eget revirnamn: Älgmossen.
Exakt var revirgränserna går är ännu inte fastställt, men klart är att Ulva och Älgmossen ligger i närheten av varandra – dessutom har man sedan i tisdags konstaterat ett tredje i samma område.
– Det har fått namnet Gryten, säger Claesson.
Det ligger i närheten av Stora och Lilla grytsjön, inklämt mellan de andra tre. Så det "är väldigt tight"
– Där har vi också ett revirmarkerande par, en tik från Ärla och en hane från Östergötland.
Staffan Claesson säger att man på Länsstyrelsen är "smått förvånade" över att ha hittat hela tre nya revirmarkerande par i år, även om de misstänkte att det som nu heter Ulva skulle konstateras.
För samtliga revir gäller att kartläggningen är så ny att Länsstyrelsen inte vet exakt hur långt de sträcker sig.
– Med tre nya revir, utöver Ärlareviret, som har bildats av tre par så är det klart att förekomsten av vargar i nya områden kommer att bestå. Men det är väldigt trångt där nere, frågan fortsatt är om alla tre kommer att ligga kvar eller kommer det bli någon geografisk förändring?