För andra året i rad anordnas svampfestival på Äleby gård på Selaön. Arrangör är Arbetsgruppen Svampfestival inom Stallarholmens nätverk. Festivalen startar på lördag förmiddag den 23 september och pågår till tidig kväll. Det är gratis att besöka dagen men workshops, föreläsning och guidad svamptur kostar pengar men bokas på plats.
– Det ska finnas något för alla på festivalen, även för den kunnige. Allt ifrån barnaktiviteter till en föreläsning om forskning och historisk användning av svamp, säger Maria Printz, som arbetar med festivalen.
Bland annat kan man gå på exkursion med en svampkonsulent, lyssna på föreläsning med mykologen och sommarprataren Hanna Johannesson och gå en minikurs med kocken Gustav Öhman från Skalla bord. Det finns också möjlighet att ta med svamp man plockat och låta en svampkonsulent kolla om allt är ätligt.
Under dagen kommer det också att finnas en svamputställning i växthuset med fokus på matsvampar och giftiga svampar. På plats finns även föreningen Starka händer som kan hjälpa till med tolkning till arabiska, somaliska och ukrainska om det behövs.
Vad vill ni uppnå med dagen?
– Att man vågar lite mer. Det är inte för sent att plocka svamp i år. Vi har en fantastisk säsong. I grund och botten älskar vi folkfester och de ska kombineras med sällskapsliv, mat och dryck och ha förankring i tradition, man samlas kring ett ämne, säger Patrik Arneke, som är med i arrangörsgruppen.
– Här kan besökarna lära sig någonting, äta något gott och uppleva något kul, säger Maria Printz.
En annan av dem som är med i arrangörsgruppen är svampkonsulenten Lena Engelmark Embertsén.
Kan du ge tips på andra svampar än kantareller som är lätta att känna igen och goda?
– Blekt taggsvamp. Den växer i granskog och när man hittar den brukar det kunna finnas mycket på samma ställe. Man kan använda den precis som kantareller. Svart trumpetsvamp är fin att torka och smula ner i såser eller också är den jättegod att smörsteka. Blomkålssvamp växer vid foten på gamla tallar. Den ser ut som tortellini i en hög. Antingen kan man knapersteka den i smör eller fritera den. Av de här svamparna kan ingen förväxlas med giftiga, säger Lena Engelmark Embertsén.
Vilka är dina bästa tips för att man ska känna sig säker på att de svampar man plockar kan ätas?
– Gå med någon som kan svamp. Försök inte att lära dig för många nya svampar samtidigt utan en till två per år är lagom. Om det regnat mycket eller är torrt kan svampen se annorlunda ut. När man börjar med att plocka lär man sig hur det ser ut i skogen där en viss sort växer. Har du väl hittat ett svampställe kommer de tillbaka på samma ställe.
Lena Engelmark Embertsén säger vidare att hon önskar att fler vågar plocka annat än kantareller och trattkantareller.
– Många är onödigt rädda. Det är inte så svårt att lära sig vilka svampar som är riktigt giftiga. De flesta svampförgiftningar är egentligen matförgiftningar för att man inte har förvarat eller tillagat svampen rätt.
Hur menar du då?
– Man plockar smutsig svamp och grovrensar den inte i skogen utan låter den sedan ligga smutsig och för varmt, som man aldrig skulle göra med en fisk man fångar i en sjö. Man kan också bli sjuk om man inte tillagar svampen tillräckligt länge.