Det finns ett förslag på ny detaljplan för två fastigheter som ligger utanför Strängnäs. Här vill en exploatör bygga 60-65 småhus.
Området är Malmby, närmare bestämt fastigheterna Malmby 3:11 och 3:12, Malmgårdsslätten. Området ligger utmed väg 900 på höger sida, från Strängnäs sett, precis där avfartsvägen till Stallarholmen ligger på vänster sida.
Varför skulle detta vara ett lämpligt område?
– För att koppla ihop de två befintliga bostadsområdena i norra och södra delen av Malmby. Området ligger cirka fem kilometer från Strängnäs resecentrum. I två av kommunens strategiska dokument, översiktsplanen och den fördjupade översiktsplanen, står det att det kan vara lämpligt att bygga på det avståndet från tågstation om det finns tillgång till kollektivtrafik, vilket det gör här, säger Isabell Eberkvist, planarkitekt på Strängnäs kommun.
Hur ser målgruppen ut?
– Den här typen av bostäder brukar främst locka barnfamiljer.
I planförslaget står det att utgångspunkten är att bevara den lantliga karaktären och skapa ett område med bykänsla.
Men det finns problem att lösa. Ett är trafiksäkerheten. För att nå en befintlig gång- och cykelväg och även för att nå en busshållsplats krävs det att gångtrafikanter passerar över väg 900. Enligt samrådshandlingen finns det i dag inget förslag på en trafiksäker passage.
Hur och när ska en säker trafikpassage över väg 900 lösas?
– Frågan behöver lösas inom planprocessen innan detaljplanen antas. Vi behöver titta vidare på frågan och hitta en lösning.
Nära det nya bostadsområdet finns industriområde och kommunen arbetar med att ta fram ett planprogram för området Gorsinge–Biskopskvarn–Grundbro där det finns planer att bygga en enorm logistikpark.
Är Malmby en lämplig plats för bostäder med tanke på den nya logistikpark som det finns planer på?
– Vi har tittat på frågan gällande buller från omgivande verksamhet. Det finns även andra bostäder i närheten och det här är en naturlig plats att bygga vidare på.
En annan faktor som kan vara ett hinder är att planområdet delvis ligger på betesmark, som tidigare brukats som åker. Enligt Miljöbalken får "brukningsvärd jordbruksmark tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk." Enligt planbeskrivningen är de aktuella fastigheterna utpekade av länsstyrelsen som värdefull jordbruksmark.
– Vi bedömde i ett tidigt skede, i samband med att kommunens översiktsplan togs fram, att vi kunde ta marken i anspråk och länsstyrelsen delar vår bedömning. Men det var ett antal år sedan som översiktsplanen togs fram så vi har även gjort en lokaliseringsprövning. Där kan man se att Malmgårdsslätten är det område som har bäst planeringsförutsättningar för bostäder.
Det står i planbeskrivningen att det finns risk för stående vatten vid skyfall.
– Det löses så att man höjdsätter marken. Då får man fylla upp marken till den nivå som krävs utifrån dagvatten- och skyfallsutredning.
Det är bostadsutvecklaren Lillskär som är exploatör för Malmgårdsslätten.
– Visionen är ett småhusområde med radhus, parhus och kedjehus. Det är inte bestämt hur stora husen ska vara utan det blir vad marknaden just då, när detaljplanen är klar, efterfrågar. Men småhusen blir i normal storlek, 100–150 kvadratmeter, säger Tore Berglund, vd på Lillskär.
Hur ska husen se ut, exteriört och interiört?
–Så här tidigt i processen är det inget som är fastställt än.
Det står i planförslaget att utgångspunkten är att bevara den lantliga karaktären, hur ska det ske?
– Vad som är lantlig karaktär är lite subjektivt men man vill fånga upp känslan av att man fortfarande är på landet. Färg och form ska anpassas efter hur det ser ut där. När vi planerar kommer vi att samarbeta med kommunens bygglovsenhet så att vi följer detaljplanen.
Lillskär har byggt bostäder tidigare i Strängnäs. Lillskär byggde det som i dag är bostadsrättsföreningen Båthuset, nära Mälaren på gamla P10-området. Det var också Lillskär som byggde om kasernhus 4, på samma område, till bostäder. Efter ombyggnaden tog Vardagshem över fastigheten.
Varför är Strängnäs intressant för er?
– Det ligger inom det område där vi har varit aktiva tidigare. Marknaden är god i Strängnäs, nära Stockholm. På Malmgårdsslätten kommer det att kännas som att man bor på landet men man har ändå nära till stan.