Flytande restaurang till Visholmen: "Fisk och skaldjur"

Nu närmar sig premiären för sjökrogen. Bygglov och annat pappersarbete måste färdigställas, men ägarna är hoppfulla om att kunna servera fisk och skaldjur i sommar – på Visholmen. "Vi vill ses som ett komplement till staden", säger kocken Xavier Gjers.

"Båten heter M/S Sandskär, företaget heter Gripsholms sjökrog och sedan kommer ett eget namn på loungen – där tänker vi något magiskt", säger Xavier "Savve" Gjers (till höger). På bilden syns ägarnas ambitioner med restaurangen och delägaren Mattias Lindqvist.

"Båten heter M/S Sandskär, företaget heter Gripsholms sjökrog och sedan kommer ett eget namn på loungen – där tänker vi något magiskt", säger Xavier "Savve" Gjers (till höger). På bilden syns ägarnas ambitioner med restaurangen och delägaren Mattias Lindqvist.

Foto: Privat, Sara Malmstedt, privat

Strängnäs2022-05-03 20:43

I februari skrev tidningen om M/S Sandskär, en blivande restaurangbåt i kommunen. Just nu är den under renovering, men i slutet av maj är planen att kaptenen ska styra skutan mot stiftstaden, berättar Mattias Lindqvist som är delägare. 

Hans förhoppning var från början att släppa ankare i Mariefred, men på grund av att det saknas en lämplig båtplats kan kajen på Visholmen i Strängnäs, där Megs kök och trevligt också huserar sommartid, bli den slutgiltiga platsen. Delägarna är i full färd med att ansöka om bygglov och de tillstånd som behövs för att få bedriva verksamheten i sommar. 

– Vi vill vara i gång till sommarlovet, säger Mattias Lindqvist.  

undefined
Så vill delägarna att sjökrogen ska se ut. Det är en lounge och sittdel på kajen samt en serveringsdel inne i båten, sammanlagt med plats för knappt 200 gäster.

Båten har plats för omkring 50 gäster och på kajen hoppas krogen kunna ta emot ytterligare 120. Planen är att fokusera på delikatesser från havet, berättar Xavier "Savve" Gjers som har blivit anförtrodd att driva stället. 

– På dagtid blir det härliga sommarluncher och lite häng. På kvällen kommer vi ha en mer middagsaktig meny med tyngdpunkt på fisk och skaldjur. Vi kommer bygga menyer efter både lokalen och efterfrågan, säger han och tillägger:

– Det är speciellt att laga mat på en båt, så vi kommer troligtvis inte köra trerättersmenyer utan lite enklare upplägg och kanske skaldjursbufféer. Sedan hoppas vi kunna anordna räk- och skaldjurskryssningar. 

Han har tidigare jobbat på Värdshuset Gripen i Stallarholmen, Tidö slott i Västerås, Gripsholms Värdshus och Strandrestaurangen i Mariefred. Utöver det på hotell och restauranger världen över. 

undefined
Mattias Lindqvist är delägare i M/S Sandskär tillsammans med Johan Högberg och en till, ännu hemlig person.

Västerviken och Visholmen är restaurangtätt och med M/S Sandskär kommer tre matställen – Strangebrew beer kör också i år igen – att finnas vid Strandbadet. 

– Vi kommer försöka ha ett annorlunda koncept jämfört med närliggande restauranger. Vi vill ses som ett komplement till staden, snarare än en konkurrens, säger Xavier Gjers. 

Arbetslaget kommer handplockas till stor del, men några arbetstillfällen för ungdomar kan öppnas. 

undefined
"I år ska det funka bra, sedan får vi se nästa år då det är jubileumsår och vi har en del evenemang vid Visholmen", säger stadsmiljöchef Anders Ekman, som tror att det blir ett arrende på vattnet.

Kommunens stadsmiljöchef Anders Ekman är positiv till det potentiella inslaget på Visholmen och kommer att träffa ägarna i veckan.

– Som Mälarkommun låter det som ett trevligt inslag. Det är inget som jag ser hindrar att det skulle bli av, men det är en del praktiskt som ska lösas, säger Anders Ekman. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!