Vilken hjälp en elev som behöver särskilt stöd för att klara skolan får, beror på vilken skola hen går på. Den kritiken fick barn- och utbildningsnämnden ta emot i juni förra året, efter att kommunens egna revisorer hade kopplat in konsultfirman EY.
Som en följd av detta kritiseras nämnden även i den officiella revisionsberättelsen. Den togs upp på kommunfullmäktiges möte förra veckan, i samband med att årsredovisningen för 2021 skulle klubbas.
Revisorerna skriver att de i sin granskning har "noterat tydliga brister avseende stödinsatser till elever" och att "genomförda satsningar inte har givit resultat i förväntad utsträckning".
– Revisionen i sig är ju inte färsk och att kritiken finns med här, ja, så är det ju. Det råder ingen tvekan om att vi har svårigheter att jobba med i den kommunala skolan, säger Kenneth Larsson (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Inför 2022 har barn- och utbildningsnämnden uppdaterat sin modell för resursfördelning. Enligt Kenneth Larsson läggs en större andel på det så kallade tilläggsbeloppet, som skolor kan ansöka om för specifika elever som behöver ett extraordinärt stöd.
– Jag räknar med att vi kommer att nå fler med mera stöd från och med det här året, säger han, utan att i nuläget kunna precisera hur många fler eller hur mycket mer.
Trots kritiken ansåg revisorerna att nämnden och dess ledamöter skulle beviljas ansvarsfrihet för fjolåret, vilket också blev kommunfullmäktiges beslut.