Inför och efter försäljningen av Strängnäs fjärrvärmerörelse skrev tidningen på såväl ledarsida som på allmän nyhetsplats att den nya ägaren under 20 års tid inte får höja priset över konsumentprisindex eller inflationen.
Nyligen gav Solör bioenergi Strängnäs AB besked om en femprocentig taxehöjning som gäller från årsskiftet. Höjningen är ju lägre än inflationstakten – men överenskommelsens längd aktualiserades under intervjun med vd Jan Lindkvist:
– Avtalet om hur priset ska regleras gäller i tio år, är beskedet.
Det finns ett 20-årigt avtal med i bilden. Det är aktieägaravtalet mellan Strängnäs kommunföretag AB och Solör Bioenergi AB, som äger 20 respektive 80 procent av aktierna i Solör bioenergi Strängnäs AB, som numera driver fjärrvärmeverket.
Men detta 20-åriga avtal innehåller ingen bestämmelse om att priset inte får höjas mer än inflationen.
Den formuleringen ska återfinnas i Solör Bioenergi Strängnäs AB:s affärsplan, verksamhetsplan och prissättningsmodell. Tidningen har inte fått ta del av dessa dokument, med hänvisning till sekretess. Men det framgår av andra handlingar inför försäljningen att affärsplanen är tioårig.
– Det är ambitionstiden, men affärsplaner kan givetvis revideras i förtid, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.
Tidningen frågar Mia Nerby, nuvarande oppositionsråd för C, om det bara var tidningen som missuppfattat att inflationsbegränsningen skulle gälla i 20 år. Hon svarar:
– Jag kan inte kommentera det, jag vet inte hur andra uppfattat det. Att låsa en affärsplan på 20 år är ju inte rimligt, ingen vet ju hur marknaden ser ut efter 20 år. Vårt fokus var att få så mycket hängslen och livrem det någonsin gick när det gäller prisutvecklingen och jag kan säga också i dag att jag känner mig trygg med avtalen.
Både Mia Nerby och Jacob Högfeldt framhåller att kommunen, genom det 20-åriga aktieägaravtalet, har ett långsiktigt inflytande över prissättningen. Bland annat står det i aktieägaravtalet att Solör inte får höja priset till kunderna utöver prissättningsmodellen, och att exempelvis ändringar av prissättningsmodellen är något som kräver enhälliga beslut.
– Fjärrvärme är bra för klimatet och för miljön, och jag uppfattar att det ligger även i Solörs intresse att ha taxor i nivåer som är konkurrenskraftiga i relation till andra uppvärmningsalternativ, säger Jacob Högfeldt.