Jimmy Jansson: Att tänja ramar är att tänka nytt

Foto: Joakim Serrander

REPLIK2022-09-09 06:00
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valresultatet får visa om radikala åtgärder mot radikal brottslighet är ett sänke – eller om det är något som Eskilstunaborna förväntar sig. De medborgare som upplever otrygghet är sannolikt ointresserade av att politiken ska följa ledarsidans passiva och avvaktande inställning. Den är lätt att inta om man inte bor i en drabbad stadsdel. Eller ens i samma stad. 

Att tänja ramar handlar om att tänka nytt. Att våga prova nytt för att skapa förändring när utvecklingen går åt fel håll inom ett område.

Vi har tagit fram 15 skarpa punkter mot segregation och kriminalitet. Några av dem är onekligen att tänja på ramar, att tänka nytt. Vända på varje sten som statsministern kallar det. I väntan på fler skarpa lagar, som förvisso är i antågande, kommer vi agera med allt vi har.

Ledarsidan tycks tro att saker sker av sig själv. Men kommuner som agerar slätstruket och inordnar sig för mycket i strukturer blir omkörda och når inte sin potential. Den vägen ska inte Eskilstuna gå. Ledarsidan lyfter exemplet med markaffären i Kjula, där kommunen sålde till ett lägre, mer skäligt pris än väntat till följd av sämre markförhållanden än utlovat. Utan den affären hade vi inte haft någon logistikpark med beräkning om totalt 6 000 nya jobb till 2026. Knappast något att skämmas över. 

Socialdemokraterna har ett lokalt program fyllt med förslag att ta vår kommun framåt och uppåt. Om jag får förtroendet att fortsätta vara kommunstyrelsens ordförande är min förhoppning att varje kommuninvånare – oavsett om man röstar på S eller inte – ska lita på att jag kommer ha Eskilstunas bästa för ögonen. Varje dag. 

Jimmy Jansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande 

Eskilstuna

SVAR;

Om kriminalpolitik och förebyggande åtgärder, även mot det bruk av ruskemikalier som finansierar langning och social utslagning, har Eskilstuna-Kuriren haft en lång rad ledare under ett stort antal år. Ibland har vi till och med skrivit positivt om Kommunstyrelsens ordförande, när vi jämfört Eskilstunas inställning till brottsförebyggande arbete med Strängnäs.

Den mängd av lagförslag i kriminalpolitiken som genomförts eller debatterats i riksdagen har tidningen till stor del tillstyrkt, men samtidigt invänt mot ett antal övertramp eller missriktade idéer, såsom anonyma vittnen. Passivitet har tidningen verkligen ingen anledning att bekänna sig skyldig till. 

I markaffären med bolaget Bocksjö 2016, där Eskilstuna-Kuriren på nyhetsplats 2021 avslöjade vad som skett ekonomiskt ledde tidningens rapportering till en, ganska senkommen, granskning från kommunrevisionen. I denna fick Kommunstyrelsens ordförande en kritik som inte var mild.

Detta kommenterades på ledarplats, vad gäller bland annat ett avtal undertecknat utan något politiskt beslut och frånvaron av underlag för hur miljonerna i ersättning för sämre markförhållanden beräknats. Detta handlar om sådant som hände i en annan mandatperiod, före valet 2018, och fullmäktige verkar ha haft fördragsamhet med Jimmy Janssons agerande.

Men det hör inte hemma på hans meritlista, och att vi och andra emellanåt påminner om det får Jimmy Jansson finna sig i. 

Ledarredaktionen