Fortsatt oro för Seniors utsläpp, men S värnar Jimmy Jansson

Många deltog på appellmötet mot Seniormaterials utsläpp

Många deltog på appellmötet mot Seniormaterials utsläpp

Foto: nils Olin

Ledare2024-08-06 06:03
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Oron och protesterna mot Senior materials dispens att använda 2 770 ton av den förbjudna kemikalien metylenklorid, även kallad diklormetan (DCM) och att släppa ut 900 ton fortsätter. Såväl användning som utsläpp är mycket högre än i tidigare dispenser sedan kemikalien förbjöds 1996. 

I helgen arrangerades ett appellmöte på Fristadstorget, och 11 000 har skrivit på en protestlista och kräver att utsläppen stoppas. Med tanke på att mötet var en lördag mitt i semestertider var det en god uppslutning.

Debattartiklar och insändare  har fortsatt att strömma in. Skribenter hävdar att det finns alternativ till att användandet av DCM för att framställa plastfilm till litiumbatterier samt att uppgifter i ansökan till Kemikalieinspektionen och Mark och miljödomstolen var felaktiga. Vi får se om en omprövning kan ske. Sannolikheten är dock låg enligt Dagens Arbete, som med sina artiklar lyfte fram farorna med utsläppen.

Kemikalieinspektionens dispens för utsläpp löper dock bara två år i taget, och den går ut 31 maj nästa år. Produktionen där DCM används beräknas komma igång i början på 2025. Företaget har att fortlöpande visa att det försöker komma bort från användningen av det farliga ämnet.  Professor Åke Bergman ger i tidningen lugnande besked om utsläppen. Men samtidigt menar han att det tillfälliga tillståndet inte borde ha givits och att företaget behöver mer aktivt söka ersättningsmedel.

Senior material kunde ha varit mer tydliga och utåtriktade i sin information. På företagets hemsida medges att det finns alternativ till DCM, men att de inte skulle nå upp till de kvalitetskrav Senior och dess kunder kräver. En stor kund till Senior är Northvolt, ett annat "grönhyllat" företag med bekymmer. Hur ivriga är egentligen de här företagen att få bort DCM?

Kommunledningen har, som tidigare framhållits på ledarsidan, gått från att ha varit tillskyndare av Seniors etablering till att två sina händer. Det har blivit en fråga för staten och företaget, kommunens roll tonas ned.

Missnöjet med de styrandes tidigare entusiasm för etableringen finns där. Men i stället för att vara en smula ödmjuka och ursäktande väljer Socialdemokraterna att skydda kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson. I ett brev till medlemmarna uppmanas de att inte stå "tysta när det begås karaktärsmord på vår främsta företrädare". Skulden läggs på personer i protestgruppen, på "sossehat" och på tidningen, i synnerhet ledarsidan.

Det var dock inte kritikerna som tidigare hyllade etableringen och tyckte att myndigheterna var byråkratiska och förhindrade den gröna omställningen. Det var Jimmy Jansson.

I Eskilstuna har Socialdemokraterna ingått i majoriteten väldigt länge. Nu har de bildat en maktmajoritet med Moderaterna, vilket försvagar oppositionen. Jimmy Jansson söker hellre strid än samförstånd och är inte nådig mot kritiker.

I ett sådant läge har oberoende granskare, som tidningen och protestgrupper, tvärtom ett särskilt ansvar att lyfta fram övertramp och misstag från makthavare.