Allt som låter grönt behöver inte vara värt guld

Följetongen om Senior materials utsläpp fortsätter..

Följetongen om Senior materials utsläpp fortsätter..

Foto: Niklas Holm

Ledare2024-08-15 16:57
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Kommunledningem i Eskilstuna träffade Senior material för att få information och ta upp oron över dispensen för användande och utsläpp av det förbjudna lösningsmedlet metylenklorid. Senior gick efter mötet ut med ett pressmeddelande och tackade för kommunledningens uttalade stöd till företagets verksamhet. Den formuleringen ville kommunalrådet Jari Puustinen (M) inte kännas vid, men han sa till tidningen att han blev lugnare efter mötet.

Puustinen riktar hård kritik mot kommunens tjänstemän, som inte skulle ha informerat politikerna om riskerna och om de stora utsläppen. Kommunledningen S+M ska nästa vecka ha räfst och rättarting med tjänstepersonerna.

Det finns dock en annan bild. Dagens arbete har artiklar om politiska påtryckningar när förvaltningar har uttryckt oro och velat överklaga. Något som har förnekats av kommunledningen. Jimmy Jansson (S) har framhållit att det är de statliga myndigheterna Kemikalieinspektionen och Mark- och Miljödomstolen som har fattat beslut om dispens och tillstånd för Seniors verksamhet.

Tidigare var Jansson däremot missnöjd med att statliga myndigheter var senfärdiga. Så här sa han i tidningen den  26 april 2023: "Det är en näringslivspolitisk fråga på hög nivå och det är uppenbart att rikspolitikerna inte gjort jobbet och rustat Sverige. Och den här alltför trögrörliga processen får konsekvenser. Det vi ser i fallet med Senior i Eskilstuna är en byråkratisk parodi och det skapar en enorm stress."

I den artikeln fanns en länk till en artikel om dispensen för utsläpp av metylenklorid med rubriken: Batteritillverkare får rekorddispens för farligt ämne. Där framgår att 2770 ton får användas. Vidare nämns, även om siffran 900 ton inte anges, att det blir utsläpp i luften, vilket kräver tillstånd för miljöfarlig verksamhet. Den nyhetsartikeln skrevs 13 december 2021!

Informationen om utsläppen fanns således tillgänglig för kommunledningen, om den läste tidningen, för flera år sedan. Men den har svårt att erkänna sitt eget ansvar, och det bidrar till misstron.

Det är visserligen inte ledarredaktionens uppgift att vara kommunikationskonsult åt S+M majoriteten, men ett alternativt agerande kunde låta ungefär så här:

"Vi verkar för att få fler företag och arbetstillfällen till Eskilstuna och bejakar den gröna omställningen. Vi vill gärna vara med i satsningen på eldrivna bilar. Därför var vi entusiastiska över Seniors etablering och arbetade för att företaget skulle erforderliga tillstånd och kunna komma igång med produktionen. 

I efterhand ångrar vi att farorna med de farliga utsläppen inte fick tillräcklig uppmärksamhet innan besluten om dispens och tillstånd fattades. Nu sitter vi med skägget i brevlådan, besluten är svåra att ändra. Men redan nästa år ska Seniors dispens omprövas och vi driver på för att företaget ska ersätta den farliga metylenkloriden. 

Det har varit en nyttig men smärtsam läxa. Grön omställning är viktig, men får inte innebära att andra stora risker accepteras. Allt som låter grönt behöver inte vara värt guld."

Det blir svårt att återställa förtroendet för kommunledningen i Eskilstuna. Men en förutsättning för att det ska gå är att de som hade ansvar i kommunen också tar ansvar för sitt agerande, visar ånger och inte skyller på andra.