Beskedet: 900 000 mindre till kvinnojouren Moa nästa år

Kvinnojouren Moa förlorar 900 000 kronor i stöd från Eskilstuna kommun nästa år. Det här enligt ett utkast till avtal som den politiska majoriteten väntas presentera vid nästa möte i socialnämnden. Ordförande Anna Thor tog emot beskedet med stor besvikelse. Nu ser hon hur hela Moas verksamhet hotas.

Anna Thor, ordförande på kvinnojouren Moa är orolig för att personalen ska försvinna nu när läget är så ekonomiskt osäkert. "Jag är så besviken och jag vet inte riktigt var jag ska göra av min frustration", säger hon.

Anna Thor, ordförande på kvinnojouren Moa är orolig för att personalen ska försvinna nu när läget är så ekonomiskt osäkert. "Jag är så besviken och jag vet inte riktigt var jag ska göra av min frustration", säger hon.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-11-11 16:57

– Jag kan inte riktigt hantera min frustration. Jag trodde de skulle hjälpa oss lite till. Jag trodde de förstod hur viktiga vi är för Eskilstuna, säger Anna Thor, ordförande på kvinnojouren Moa. 

Tidningen har tidigare skrivit om hotet mot Moa sedan det stod klart att kommunen vid årsskiftet slutar stödja kvinnojourens skyddade boende för våldsutsatta kvinnor och barn.

Förändringen beror på den större offentliga upphandling som kommunen genomfört av skyddade boendeplatser – i vilken Moa diskvalificerades som aktör.

I tidigare artiklar har både socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M) och socialchef Elisabeth Kántor uttryckt en önskan om att fortsätta samarbetet med kvinnojouren kring annan verksamhet än boendet.

undefined
Kvinnojouren Moas skyddade boende är hotat sedan socialnämnden inte längre ger bidrag till verksamheten.

Moa lämnade därför in ett nytt förslag på samverkansavtal på en miljon kronor för samtalsstöd och volontärverksamhet som bedrivs på kvinnojouren. Men i den korrigering av avtalet som nu beretts på förvaltningen har stödet skrivits ner till 600 000. Storleken på bidraget kan jämföras med det kommunen gett kvinnojouren tidigare år på 1, 5 miljoner kronor.

– Det här är en jättestor förlust för oss. Nu vet vi vad som händer, och det är alldeles för lite, säger Anna Thor.

Är inte 600 000 en rätt stor ersättning för att bedriva samtalsstöd?

– Nej, jag tycker inte det med tanke på allt annat arbete vi gör preventivt. Det innebär också en ekonomisk vinst för kommunen på sikt om vi finns och hjälper kvinnor i tid. Då behöver de kanske inte bli placerade.

undefined
Anna Thor ser det som en stor förlust för våldsutsatta kvinnor med barn om det skyddade boendet i Eskilstuna skulle försvinna. "Nu kanske de placeras på annan ort och inte längre kan gå till jobb, skola och förskola och de kan inte heller utöva aktiviteter och träffa vänner i samma utsträckning", säger hon.

– Om det skyddade boende nu försvinner så kan vi inte längre följa upp kvinnorna efteråt och inte heller hjälpa några barn.

 Anna Thor säger att hon nu känner en stor oro för att Moa ska tappa sin utbildade personal, men också för att kvinnor i skyddsbehov kommer tvingas flytta från stan.

– Det är sorgligt för Eskilstunas våldsutsatt kvinnor och deras barn som nu kanske placeras på annan ort och inte längre kan gå till jobb, skola och förskola och inte heller utöva aktiviteter och träffa vänner i samma utsträckning.

Göran Gredfors (M), socialnämndens ordförande, säger att han förstår jourens besvikelse. 

– Men nu blir de tvungna att anpassa sin verksamhet. Samtidigt får de fortsatt hela hyran betald av kultur- och fritidsförvaltningen och de får pengar från både Eskilstuna kommunföretag och 500 000 från Socialstyrelsen.

Blir det ändå inte väldigt kännbart för dem när bidraget från socialnämnden sänks från 1,5 miljoner till 600 000 kronor på ett år?

– Jo, om de utgår från att de ska behålla samma personalstyrka som när man haft det skyddade boendet. Men nu har de 900 000 mindre och då kan de nog inte göra det.

undefined
Göran Gredfors (M), socialnämndens ordförande, menar att bidraget till kvinnojouren är fortsatt generöst sett till att verksamheten med det skyddade boendet inte längre ska finansieras. Men Jawad Zanganeh (V), håller inte med.

Det var aldrig tal om att ni skulle tillmötesgå deras förslag på en miljon?

– Nej, vi måste se till de faktiska kostnaderna och lyfter vi bort det skyddade boendet så blir det mindre än 600 000 kronor kvar för övrig verksamhet. Sett till det så är bidraget generöst.

Det håller inte Jawad Zanganeh (V), ledamot i socialnämnden med om.

– Det är alldeles för lite pengar för att de ska kunna bedriva sin verksamhet. I vår budget har vi avsatt två miljoner till kvinnojouren och det är i den storleksordningen stödet borde vara. Nu kommer vi förbereda och lägga fram ett eget förslag till nämnden. 

Stöd till ca 200 kvinnor

Kvinojouren Moa fyller 40 år i år. 

Förutom skyddade boendeplatser erbjuder kvinnojouren samtalsstöd till kvinnor som är utsatta för våld i nära relation.

Förra året sökte 152 kvinnor i Eskilstuna kontakt med föreningen för samtalsstöd. Utöver det bodde 44 kvinnor på det skyddade boendet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!