De startade namninsamling mot Seniors fabrik

Senior materials planerade giftutsläpp väcker stor oro bland Eskilstunaborna. Nu har Cathrin Vinge och Katti Svedberg tagit saken i egna händer – och startat en kampanj för att stoppa utsläppen.

Cathrin Vinge, 45, arbetar som gymnasielärare, och Katti Svedberg, 57, är säljare.

Cathrin Vinge, 45, arbetar som gymnasielärare, och Katti Svedberg, 57, är säljare.

Foto: Siri Flovin

Eskilstuna2024-07-06 06:35

Sedan det stod klart att det kinesiska bolaget Senior material i Svista får utsöndra 900 ton metylenklorid har diskussionerna gått varmt kring hur det kommer påverka befolkning och miljö. 

– Det är skrämmande att det fått gå igenom. Man tycker ju att en sådan upptäckt borde vara nog för att häva beslutet, säger Cathrin Vinge, som leder namninsamlingen "Stoppa Giftfabriken i Eskilstuna".

undefined
Det är första gången Cathrin och Katti möts på riktigt.

Tidningen Dagens Arbete var först med att avslöja att batteritillverkaren kommer att läcka stora mängder metylenklorid –  en giftig kemikalie som kan vara direkt dödlig vid inandning och skadlig på sikt. 

Ämnet har varit förbjudet i Sverige i nästan 30 år. Men Senior material fick en tvåårig dispens till användning av 2 770 ton metylenklorid –  och 900 ton av gas får släppas ut i Eskilstunas luft.

Cathrin Vinge drog i gång en namninsamling efter att hon läst Emma Wanges ledare i Ekuriren. I kampanjen begär man att kommunledningen i Eskilstuna ska skydda sina medborgare från det giftiga utsläppet. 

undefined
Cathrin Vinge och Katti Svedberg har startat en grupp som har sitt första möte nu på söndag. De är oroliga över fabriksetableringen i Eskilstuna. "Kommer vi verkligen att sitta här om 20 år? Hur kommer giftet att drabba oss?" säger Katti Svedberg.

Nu har insamlingen fått över 2 000 underskrifter. Och det bara efter några dagar.

– Jag kände att vi måste göra någonting. Egentligen är det hemskt att man inte kan lita på att industrier är säkra för människorna omkring. Jag ser det här som en del av en större utveckling som jag vill förhindra, säger Cathrin Vinge.

Katti Svedberg bor själv i Svista. För henne var det genom gruppen Svista Samverkan som diskussionerna om fabriken satte i gång. 

– Vi är precis i riskzonen. Vi som bor här och i Hagnestahill. Så jag startade en Facebookgrupp och bjöd in människor från området. För vad betyder 900 ton av en förbjuden gas för oss? Kan vi äta det vi odlat? Hur drabbar det människor långsiktigt? Det är många olika aspekter att ta in, säger Katti Svedberg. 

Cathrin Vinge och Katti Svedberg engagerade sig på två olika håll och hittade varandra. Tillsammans med en tredje part, Christer Bergström som ansvarar för en analog namninsamling, kämpar de för att sätta stopp för det giftiga utsläppet. 

undefined
Det är på ett område mellan Svista och Hagnestahill som Senior material kommer att driva industrin.
undefined
Metylenklorid har högre densitet än luft, vilket kan medföra en "downwash"-effekt där gasen faller ner mot mark, fält och hus.

Men det krävs mer än underskrifter för att göra skillnad.

– Det här ligger så pass högt upp. Det är ett beslut som gått igenom och som ingen har överklagat eftersom allmänheten inte förstått riskerna. Vi måste ställa krav på miljöförvaltningen och på politikerna, säger Cathrin Vinge.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, berättade tidigare i veckan att kommunen aldrig skulle acceptera företag som bedriver verksamhet på bekostnad av liv och hälsa. Angående Eskilstunabornas oro och engagemang skriver han att det är upp till Senior Material att möta allmänhetens kritik. 

– Jag tycker i grunden att engagemang är bra och att det är Senior som måste kliva fram och möta det. Det är deras fabrik, deras tillstånd och deras behov av att hitta medarbetare, skriver Jimmy Jansson.

undefined
Senior material har sitt Europakontor i Svista.

Cathrin Vinge och Katti Svedberg ser positivt på den gröna omställningen och behovet av fossilfria bränslen. Men att omställningen måste gå i en takt som försäkrar att det verkligen är miljövänligt. 

– Varför kan vi inte slå ner på tempot och hitta ett material som är bra att använda? Självklart ska vi omfamna industrier som vill etablera sig i Eskilstuna. Men vi måste också kunna ställa krav på företagen, att de tar sitt ansvar för människorna och miljön, säger Katti Svedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!