Bidragsbrott: "Ju mer vi granskar desto fler åker dit"

I ett försök att hejda plundringen av välfärden satsar kommunen allt större resurser på att täppa till där det läcker. "Vi måste försvåra för kriminella som är ute efter våra gemensamma tillgångar, samtidigt som fler ska våga anmäla brott", säger
Lena Törneskär, strateg mot välfärdsbrottslighet i Eskilstuna.

"Vi har blivit – och ska bli ännu bättre på att strypa utbetalningar till privatpersoner, företag och föreningar som inte har rätt till dem", Lena Törneskär.

"Vi har blivit – och ska bli ännu bättre på att strypa utbetalningar till privatpersoner, företag och föreningar som inte har rätt till dem", Lena Törneskär.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-06-01 12:03

Felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet har skenat på senare år och i vissa kommuner beräknas de ligga på tio procent – eller mer. Någon exakt siffra på hur det ser ut i Eskilstuna finns inte, men kommunen har sedan ett par år agerat för att bromsa och vända trenden.

– Vi har blivit – och ska bli ännu bättre på att strypa utbetalningar till privatpersoner, företag och föreningar som inte har rätt till dem, säger Lena Törneskär som sedan årsskiftet har den nyinrättade tjänsten som strateg mot välfärdsbrottslighet i kommunen.

undefined
"Vi har blivit – och ska bli ännu bättre på att strypa utbetalningar till privatpersoner, företag och föreningar som inte har rätt till dem", Lena Törneskär.

Satsningen görs för att motverka den systemhotande kriminaliteten och ska tillämpas i kommunens samtliga förvaltningar.

– När vi agerar och skärper kontrollen skickar vi också en signal om att vi tar de här frågorna på allvar. Det finns i dag en bred enighet i kommunen om att motverka bidragsbrott och det är en förutsättning för att skattepengar ska hamna på rätt ställe.

Enligt Lena Törneskär finns välfärdsbrottslighet i alla kommunens delar som hanterar utbetalningar.

– Vi ser det vid utbetalningar kring såväl ekonomiskt bistånd, som personlig assistans och föreningsbidrag. Ju djupare vi gräver desto mer hittar vi.

En viktig åtgärd är att göra bättre bakgrundskoller på företag som kommunen gör inköp av och öka samarbete och informationsutbyte med andra myndigheter.

– Det är inget som vi i dagsläget får göra på individnivå, men det kommer ett lagförslag i oktober som förhoppningsvis kan ändra på det.

Tidigare i våras deltog Eskilstuna kommun i den gemensamma insatsen Soldi, där även polisen och center mot arbetslivskriminalitet deltog. Syftet var bland annat att stötta den sunda konkurrensen bland företagare och motverka oseriösa inslag.

– I princip hittade vi missförhållande hos varje aktör vi besökte. Det handlade om allt från butiker som säljer illegal tobak och narkotikaklassade e-cigaretter till olovligt boende och arbetskraft som utnyttjas illegalt.

– Det här är ett stort problem i Eskilstuna och mörkertalet är enormt. Företrädesvis rör det här personalintensiva branscher som exempelvis restaurang, bygg och städ, säger Lena Törneskär och fortsätter:

– Med det sagt så skulle vi inte hitta brister hos samtliga företag i kommunen om vi gjorde en granskning. De allra flesta följer lagar och regler.

undefined
Lena Törneskär är sedan årsskiftet anställd som strateg mot välfärdsbrottslighet i Eskilstuna kommun. Hon har tidigare arbetat som FUT-utredare och hos polisen.

Välfärdsystemet, som i grunden bygger på samvete och att alla är med och bidrar, beskrivs inte sällan som ett öppet mål för kriminella – där möjligheten till vinning är stor och risken att åka dit liten.

– Det har länge varit alldeles för enkelt att begå bidragsbrott och vi som kommun ska inte betala ut pengar till de som inte har rätt till dem.

– Nu skärper vi våra kontrollfunktioner ytterligare och siktar bland annat in oss på att hitta fusk inom vård och omsorg och för att hindra felaktiga utbetalningar av försörjningsstöd.

Hur mycket av kommunens pengar som varje år betalas ut felaktigt är oklart och vissa bedrägeriupplägg är svårare än andra att få en inblick i.

– Skenskilsmässor och felaktig folkbokföring är inte helt enkelt att bevisa, likaså gäller möjligheten att få en inblick i olika föreningar. Vår enhet mot felaktiga utbetalningar, FUT, är väldigt framgångsrika på att hitta fusk och nu vill vi att deras kunskap ska spridas och användas i hela vår organisation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!