I mars varslades 105 anställda inom förskolan, under tisdagen meddelades att 26 tjänster försvinner i gymnasiet och på onsdagen var det dags för grundskolan.
Som tidningen redan avslöjat anses drygt 70 tillsvidaretjänster, närmare bestämt 72,25, vara övertaliga inom den kommunala grundskolan när 40 miljoner kronor ska sparas in. Samtliga 27 kommunala grundskolor berörs i olika omfattning.
– 72 tjänster kommer varslas. Vi behöver anpassa kostymen under nästa läsår så att den passar även 2025. Alla rektorer har gjort ett hästarbete för att vi ska komma framåt, säger Lina Axelsson Kihlblom, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun.
Till skillnad mot förskolan, där personalminskningen främst beror på att antalet barn blir färre, har grundskolan i stort sett lika många elever som tidigare.
– Vi är oroade över arbetsmiljön redan i dag och blir ännu mer oroade över hur situationen i grundskolan ska bli under nästa läsår med stora neddragningar. Sjuktalen är höga redan nu och många undrar hur de ska orka, säger Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande för fackförbundet Sveriges lärare i Eskilstuna.
Framförallt är det elevassistenter som blir övertaliga men även lärare, biblioteksassistenter, fritidsledare, tjänster inom elevhälsan med flera.
Liksom vid övriga skolvarsel ska övertalig personal först och främst matchas mot andra jobb inom kommunen.
– Vi ska kämpa stenhårt för att behålla så mycket personal som möjligt. Vi vill fortfarande vara en god arbetsgivare, säger Lina Axelsson Kihlblom.
Magnus Öhling, förtroendevald för fackförbundet Kommunal i Eskilstuna som företräder flera av de varslade, menar att det finns ett stort mörkertal i antalet tjänster som försvinner.
– Visstidsanställningar, exempelvis personer som arbetar som riktad resurs åt en elev, arbetar ju även i den övriga verksamheten för att täcka upp. Dessa tjänster är inte medräknade i neddragningen, säger han.
Samtidigt som personalstyrkan krymper på totalen behöver det rekryteras ungefär 80 behöriga lärare.
– Vi är inte oroade för att de av våra medlemmar som varslas inte ska få nya jobb. Det är de som blir kvar vi är oroade över när personalen minskar och det blir färre huvuden, färre famnar och färre antal ögon och öron i skolan. Det är tillsammans man gör jobbet, de olika yrkesgrupperna är beroende av varandra och när kringpersonal som elevassistenter, elevhälsa och fritidsledare försvinner blir det ohållbart för alla, säger Cecilia Rahbek Nöhr.
– De som kommer att få betala det högsta priset är ju eleverna som inte får det de behöver, fortsätter hon.
Facken pekar bland annat ut landsbygdsskolorna som extra utsatta eftersom deras organisationer redan är så små. Årbyskolan, där en femtedel av personalen kan försvinna, är ett annat orosmoln.
– Årbyskolan är dubbelt utsatt med både sänkt elevunderlag och besparingar.
En annan farhåga är att skolor kan få svårt att hålla öppettiderna mellan 06-18 på sina fritidshem när de anställda blir färre.
Kommunals Magnus Öhling ser en uppenbar risk för att både arbetsmiljö och kvalitet blir lidande inom fritidsverksamheten.
Han är även bekymrad över att matchningsbara tjänster inom kommunen kan vara för få.
– Exempelvis elevassistenter och fritidsledare matchas mot samma typ av jobb som barnskötare. Platserna kan redan vara fyllda eftersom barnskötare varslades även förra året.