Det var i början av september som en kvinna på en demensavdelning på Bolindergården i Eskilstuna misstänkts ha blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp av en manlig anställd. Det misstänkta övergreppet uppdagades av en kollega som kom in i rummet där den anställda och kvinnan befann sig i.
Majo Brostedt (S) är ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Eskilstuna kommun. Hon är upprörd över det som inträffat på boendet.
– Det är här en oförlåtlig brottslig handling mot den äldre kvinnan, säger hon och fortsätter:
– Och för att inte tala om det fruktansvärda traumat det inneburit för henne och hennes anhöriga.
Redan i våras misstänkes samma medarbetare för sexuellt ofredande mot en annan kvinna i samband med en omvårdnadsinsats på boendet. Händelsen rapporterades enligt lex Sarah och mannen stängdes av i väntan på utredning. Men trots att det framkom i utredningen att kvinnans berättelse upplevts trovärdig kunde man inte fastslå att händelsen ägt rum.
Förutom utredningen av själva händelsen genomfördes även en arbetsrättslig utredning. Där framkom det vittnesmål om att samma man ska ha utsatt kollegor för sexuella trakasserier och att flera medarbetare känt obehag inför att arbeta tillsammans med mannen. Men han nekade till samtliga anklagelser och ord stod mot ord.
Därför kunde han återgå till sina arbetsuppgifter, med en överenskommelse om att inte utföra vissa intima omsorgsinsatser, en överenskommelse som även ska ha kommunicerats i personalgruppen via mejl. Informationen ska dock inte ha nått den kollega som mannen arbetade ihop med under passet då kvinnan ska ha utsatts för det misstänkta övergreppet, ett övergrepp som kvinnans anhöriga beskrivit som en våldtäkt.
Hur ser du på hur det här har hanterats?
– Jag kan inte säga någonting om hanteringen i just det här enskilda ärendet då det finns en profession, i det här fallet HR, som har gjort sin bedömning och jag kan inte kommentera det. Men det blir så tydligt att man måste säkra upp bristande rutiner kring sådana här brottsliga handlingar, säger Majo Brostedt och poängterar att det här aldrig får ske igen.
Hon berättar att det nu vidtagits åtgärder på Bolindergården. Bland annat har en extra enhetschef satts in för att utöka ett närvarande ledarskap – en åtgärd hon personligen ser som otroligt viktig.
– Jag förväntar mig även att personalen erbjuds kompetensutveckling, utbildningar i värdegrund och bemötande, säger hon.
Brostedt understryker också att det inte finns några enkla yrken inom vård och omsorg, och att jobben kräver rätt kompetens.
– Det krävs kompetens för att kunna ge omsorg till de äldre som är i en bräcklig fas i livet. Då gäller det att rätt personer är på rätt plats, det krävs också att personal har rätt kunskap och kompetens att ge vård och stöd. Men också att för att kunna bedöma förändrade beteendemönster och kunna se livsfasen hos våra äldre. Det är faktiskt ett svårt och avancerat yrke där det krävs att personalen har alla kvalifikationer – och framför allt att man jobbar med hjärtat, säger hon.