På måndagen kom domen mot Marie Freij och Boggi Svensson Freij, som har varit misstänkta för bland annat grovt bokföringsbrott.
Misstankarna om att paret gjort sig skyldiga till flera ekobrott uppkom efter att bolaget bakom Mariefreds tidning/Måsen gick i konkurs 2020. I åtalet står att Boggi Svensson Freij och Marie Freij varit faktisk respektive formell företrädare för Mariefredsmedia AB. (Mariefreds tidning/Måsen finns dock kvar och drivs i dag av andra personer i annat bolag.)
Boggi Svensson Freij och Marie Freij åtalades för två fall av grovt bokföringsbrott, två fall av bokföringsbrott av normalgraden och grov oredlighet mot borgenärer.
När det gäller grov oredlighet mot borgenärer ska paret enligt åtalet ha gjort 136 transaktioner på drygt 1,2 miljoner kronor från tidningsbolagets konton till sig själva. Detta samtidigt som bolaget var på obestånd eller att det fanns påtaglig fara för obestånd.
Grovt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer kan ge fängelse i minst sex månader och upp till sex år vardera.
Nu kommer domen. Boggi Svensson Freij frikänns på alla punkter han var misstänkt för i åtalet. Enligt tingsrätten är det inte utrett att Boggi Svensson Freij varit faktisk företrädare för Mariefredsmedia AB.
Marie Freij döms för grovt bokföringsbrott, två tillfällen, bokföringsbrott, två tillfällen och hon döms även för grov oredlighet mot borgenärer. Straffet blir fängelse i nio månader. Dessutom meddelas Marie Freij näringsförbud i tre år.
I tingsrättens dom står att "Marie Freij var ensam styrelseledamot i MMAB och hon måste ha insett att hon till följd härav var företagets ledare. Därmed var hon ansvarig för bokföringen i bolaget. Marie Freij har inte utövat någon tillsyn eller kontroll av bokföringen i MMAB. Hon måste därför ha insett att det funnits en betydande risk för förekomsten av allvarliga brister i bokföringen och sannolikheten för detta har dessutom varit så hög att Marie Freij redan på grund härav måste anses ha varit likgiltig i den meningen att förekomsten av den bristfälliga bokföringen inte utgjort ett relevant skäl för henne att utöva tillsyn eller kontroll av bokföringen".
Marie Freij döms som sagt även för grov oredlighet mot borgenärer. Enligt tingsrätten har Mariefredsmedia AB avhänts egendom av betydande värde när bolaget varit på obestånd eller när påtaglig fara förelegat för att bolaget skulle komma på obestånd. Det har varit fråga om "gåvoliknande transaktioner" från bolagets konton till Marie Freij och Boggi Svensson Freij. Enligt tingsrätten var Marie Freij företrädare för bolaget när transaktionerna har skett.
I domen står att den samlade brottslighet som Marie Freij ska dömas för har ett straffvärde motsvarande fängelse i ett år. "Vid straffmätningen bör i mildrande riktning beaktas att brottsligheten till viss del begåtts med likgiltighetsuppsåt, att hon meddelas näringsförbud och att det har gått lång tid sedan brotten begicks. Straffmätningsvärdet är därmed fängelse i nio månader."
Tidningen har pratat med Marie Freijs advokat.
– Vi hade hoppats på och trott på en frikännande dom och är klart lite besvikna över utfallet. Vi kommer att gå igenom domen mer noggrant i morgon och ta ställning till om och hur vi ska överklaga, säger advokat Tobias Israelsson.
Kan du säga något om hur din klient mår efter domen?
– Hon är klart besviken, det är självklart. Mer än så vill jag inte utveckla det.
Tidningen har även pratat med Boggi Svensson Freijs advokat.
– Det är en framgång för vår del, min huvudman och vårt försvar, att domstolen helt har gått på vår linje. Boggi frikänns ju för att han inte har haft den roll som åklagaren påstod, det vill säga att han skulle ha varit någon form av faktisk företrädare för bolaget, säger advokat Isidor Vistedt.
Boggi Svensson Freij har mejlat ett uttalande till Strengnäs Tidning.
– Vi konstaterar att domstolen till viss del instämmer i vår uppfattning om våra respektive roller i bolaget. Vi ser också att det finns omständigheter som behöver prövas ytterligare. Med anledning av detta ser vi det som självklart att överklaga domen i de delar som rör Marie, står det i uttalandet som är underskrivet av Marie Freij och Boggi Svensson Freij.
Tidningen har också sökt åklagaren.
Efter att paret Freij drev Mariefreds tidning startade makarna Mariefreds-Posten. Den drevs först av Mariefredsposten AB, där Boggi Svensson Freij var styrelseledamot. Bolaget begärdes i konkurs förra hösten och den avslutade konkursen visade sedan att bolaget hade skulder på över 800 000 kronor.
Men innan Mariefreds-Posten begärts i konkurs registrerades bolaget Marielund medieproduktion AB. Detta bolag fick ta över utgivningsbeviset för Mariefreds-Posten. Huvudman för detta bolag var en Mariefredsbo. Nyligen försattes även Marielund medieproduktion AB i konkurs.
Artikeln uppdateras