Mariefreds-Postens väg från konkurs till nya skatteskulder

Mariefreds-Postens väg från konkurs till nya skatteskulder

Mariefred
Lästid cirka 8 min

I oktober 2023 begärdes Mariefredsposten AB i konkurs. Nu håller den på att avslutas med skulder på över 800 000 kronor. Men tidningen Mariefreds–Posten lever vidare i nytt bolag. Och nu finns skatteskulder även i det nya bolaget.
"Bolaget har inte haft tillräckliga intäkter för att kunna täcka alla utgifter", säger Boggi Svensson Freij.

Skrivaren är trasig och bilen leasad. Det har konkursförvaltaren konstaterat när han har försökt att kartlägga vilka värden som finns i Mariefredsposten AB, det bolag som gav ut tidningen Mariefreds–Posten fram till hösten 2023.

Enligt konkursförvaltaren Gustaf Ponténs förvaltarberättelse, daterad den 13 maj i år, finns inga tillgångar utöver pengarna på bolagets två bankkonton. På dessa finns sammanlagt 18 kronor och 46 öre. 

Skulderna är desto större – drygt 822 000 kronor. Mer än hälften av beloppet är skulder till Skatteverket, för obetalda skatter och arbetsgivaravgifter.

Frågan är om Skatteverket kommer att få sina pengar.

– I och med att konkursen avslutas upphör bolaget. Men Skatteverket kan välja att väcka talan för att få pengarna, säger konkursförvaltaren Gustaf Pontén.

Företrädare för ett aktiebolag kan under vissa förutsättningar bli betalningsskyldiga. För att företrädaransvar ska kunna göras gällande krävs att företrädaren har haft uppsåt eller varit grovt oaktsam när den underlåtit att betala skatt. Skatteverket ansöker då om betalningsansvar i förvaltningsdomstol.

undefined
Ett nummer av Mariefreds-Posten utgiven av det första bolaget, Mariefredsposten AB, där nu konkursen avslutas.

Det var i augusti 2021 som Mariefredsposten AB registrerades, alltså det bolag där nu konkursen avslutas. Månaden efter påbörjade Boggi Svensson Freij och Marie Freij utgivningen av sin egen digitala veckotidning – en konkurrent till Mariefreds Tidning, som de just sagt upp sig från.

Betalningssvårigheterna ska ha börjat i mars 2022, framgår av förvaltarberättelsen. Då började bolaget hamna efter med skatteinbetalningarna. Sedan juni 2022 har bolaget varit restfört för skatteskulder utan avbrott, och sedan oktober det året har bolaget haft skulder även till enskilda, det vill säga till andra företag.

I mars 2023 återkallade Skatteverket Mariefredsposten AB:s F-skattsedel. I oktober begärde Skatteverket bolaget i konkurs. Konkursen var ett faktum månaden därpå. I förvaltarberättelsen står det att "att styrelseledamoten och suppleanten båda får bedömas sakna betalningsförmåga". Nu är alltså hela konkursen på väg att avslutas.

– Konkursen kommer att avslutas inom en månad, säger Gustaf Pontén.

Aktiekapitalet på 25 000 kronor som Boggi Svensson Freij gick in med när Mariefredsposten AB registrerades var helt förbrukat vid slutet av 2022. Konkursförvaltaren har inte hittat något som tyder på att en kontrollbalansräkning har upprättats, vilket är ett krav enligt aktiebolagslagen.

I strid med bokföringslagen tycks det heller inte ha upprättats någon årsredovisning för 2021–2022 och det finns luckor i den löpande bokföringen, enligt förvaltarberättelsen. 

Gustaf Ponténs bedömning är "att det inte är möjligt att med ledning av bokföringen ens i huvudsak bedöma rörelsens förlopp, ekonomiska resultat och ställning under perioden mars 2023–14 november 2023", det vill säga till och med konkursdagen.

"Ja, självklart förnekar vi brott"

Boggi Svensson Freij

Makarna Freij är även sedan tidigare åtalade för flera fall av grov ekonomisk brottslighet. Detta sedan Ekobrottsmyndigheten utrett händelser i konkursade Mariefredsmedia AB, som under en period gav ut Mariefreds Tidning/Måsen. Marie Freij var chefredaktör för tidningen och styrelseledamot i bolaget, och i åtalet betraktas Boggi Svensson Freij som bolagets faktiska företrädare. I åtalet om den ekonomiska brottsligheten yrkas också att tingsrätten ska meddela både Marie Freij och Boggi Svensson Freij näringsförbud.

Rättegång är planerad till mitten av september.

Båda makarna förnekar brott.

– Självklart förnekar vi brott, sa Boggi Svensson Freij till Strengnäs tidning i januari i år.

undefined
I januari i år åtalades Marie Freij och Boggi Svensson Freij för flera fall av ekonomisk brottslighet. Båda makarna förnekar brott.

Konkursförvaltaren för den senaste konkursen, Mariefredsposten AB, vill inte svara på om det kommer att göras en anmälan till Ekobrottsmyndigheten även denna gång.

Trots att konkursen för bolaget Mariefredsposten AB inleddes i höstas lever tidningen Mariefreds–Posten vidare. Makarna Freij hade nämligen det som de själva beskrev som en "plan b" för tidningen

I september 2023, det vill säga månaden innan Skatteverkets ansökte om konkurs, registrerades bolaget Marielund medieproduktion AB. Detta bolag fick i oktober ta över utgivningsbeviset för Mariefreds–Posten. Överlåtelsen gjordes utan vederlag, det vill säga att Mariefredsposten AB inte fick några pengar för det från det nya bolaget.

Det nya bolaget Marielund medieproduktion, startades, enligt vad Boggi Svensson Freij sagt i en tidigare artikel, av Mariefredsbon Anders Hellsing. Han har beskrivits som "en vän och trogen prenumerant", och ska ha anställt Boggi Svensson Freij och Marie Freij i sitt bolag. Inledningsvis var Anders Hellsing ordinarie styrelseledamot och Marie Freij ersättare.

undefined
Mariefreds-Posten bevakar Mariefred, Stallarholmen och Åkers styckebruk.

När tidningen skrev om Anders Hellsings inträde i Marielund medieproduktion fick han frågan hur han såg på risken, med tanke på hur det gått för Mariefredsposten AB och även Mariefredsmedia AB. Det sistnämnda bolaget stod bakom Mariefreds Tidning när den, under makarna Freijs ledning, gick i konkurs med skulder på 3,2 miljoner kronor

"Inga problem", svarade Anders Hellsing, och: "Vi har så många nya prenumeranter".

Men förvaltarberättelsen ger en annan bild. Det framgår att Mariefreds–Posten hade cirka 300–400 prenumeranter under de första månaderna 2021. Men därefter ska antalet prenumeranter inte ha fortsatt att öka. Efter överlåtelsen av utgivningsbeviset hösten 2023, från makarna Freijs Mariefredsposten AB till Anders Hellsings Marielund medieproduktion AB, fanns bara 41 prenumeranter.

För att utröna om utgivningsbeviset kunde ha haft något värde för konkursboet har förvaltaren Gustav Pontén även granskat det nya bolaget, Marielund Medieproduktion AB.

I förvaltarberättelsen står det att Anders Hellsing känner sig "närmast vilseledd", då den tidning som han tog över inte gav några intäkter. Tvärtom tvingades han bära kostnaderna "för konkursbolagets företrädare".

undefined
Utdrag ur förvaltarberättelsen för Mariefredsposten AB:s konkurs. Här står att "ägaren av förvärvade bolag har till förvaltaren uppgivit att han närmast blivit vilseledd av konkursbolagets ställföreträdare vid förvärvet, då den tidning som han tog över inte innebar några egentliga intäkter till det förvärvade bolaget utan endast att bolaget tvingades bära kostnader för konkursbolagets företrädare".

Anders Hellsing har gjort sorti ur styrelsen för Marielund medieproduktion. Boggi Svensson Freij tog platsen som ledamot i mars i år. 

Enligt Bolagsverkets uppgifter är Anders Hellsing fortfarande registrerad som bolagets verkliga huvudman. Något Anders Hellsing uppger att han inte visste om innan Strengnäs Tidning nyligen upplyste honom om det. Nu har Anders Hellsing sagt till Strengnäs Tidning att han ska försöka att göra en likvidation av bolaget.

Konkursförvaltaren konstaterar i sin berättelse att även det nya bolaget, alltså Marielund medieproduktion AB, är registrerat för skulder i allmänna mål – det vill säga skulder till staten. Den 12 juni fanns hos Kronofogden två skatteskulder på sammanlagt 62 627 kronor för det nya bolaget.

Strengnäs Tidning har sökt Marie Freij och Boggi Svensson Freij för en intervju. Den sistnämnda har valt att svara på Strengnäs Tidnings frågor via mejl.

Varför startade ni det nya bolag, Marielund medieproduktion, trots att ni lämnat bolaget Mariefredsposten AB med stora skulder?

– Vi startade ett nytt bolag för att vi fortsatt trodde att det fanns en marknad för en riktig lokaltidning. Vår förhoppning var att klara oss till dess att närmast konkurrerande tidningar skulle tvingas att arbeta under samma förutsättningar, det vill säga utan statligt stöd. Dit har vi nu kommit och vi tror att det kan påverka konkurrenssituationen framöver — nu kommer det kanske att visa sig vem som gör tidning för att man tror och tycker att det är viktigt för lokalsamhället, säger Boggi Svensson Freij.

"Vi har alltså som privatpersoner lånat pengar – av bolagets ägare – som delvis använts för att betala våra löner som anställda"

Boggi Svensson

I förvaltarberättelsen i Mariefredspostens AB:s konkurs står det att Anders Hellsing känner sig "närmast vilseledd", då den tidning som han tog över inte gav några intäkter. Kommentar?

– De lån som tagits har varit helt privata — vi har alltså som privatpersoner tagit lån av en annan privatperson för att kunna driva verksamheten vidare. Långivaren är en mycket erfaren affärsman – tillika ägare av bolaget Marielund medieproduktion AB – och har haft exakt samma kunskaper om läget som vi själva haft. Vi har alltså som privatpersoner lånat pengar – av bolagets ägare – som delvis använts för att betala våra löner som anställda.  
De pengar som vi lånat har förvisso satts in i bolaget för att delvis användas till att betala våra löner, men det är alltså bolaget som betalat dessa löner — inte långivaren, som också är bolagets ägare. Syftet med att vi satte in pengarna i bolaget var just att allt skulle gå rätt till.

– Om målsättningen hade varit att slippa betala skatt så hade det varit betydligt enklare och billigare att använda pengarna utan att låta dem ta vägen via bolaget.

undefined
I januari i år publicerades ett inlägg på Mariefreds-Postens Facebook-sida där det stod att det var en nystart för tidningen.

Varför har ni inte betalat in all skatt i nya bolaget Marielund medieproduktion AB?

– Bolaget har inte haft tillräckliga intäkter för att kunna täcka alla utgifter. Det är dessvärre inget unikt bland små lokaltidningar som drivs utan statligt stöd. Samma tendens har också uppstått hos andra lokaltidningar som nu tvingas jobba utan sådant stöd — bolag som driver flera tidningar och har mångdubbel omsättning jämfört med oss har det nu lika svårt som vi, säger Boggi Svensson Freij.

Hur länge kommer ni att fortsätta att driva Mariefreds-Posten utan att betala in skatt?

– Frågan tycks nästan antyda att vår målsättning är att driva ett företag utan att betala skatt. Så är det naturligtvis inte. Alla som någon gång drivit ett företag med ekonomiska svårigheter förstår att det är en enorm psykisk påfrestning som påverkar hela tillvaron.

undefined
Marie Freij startade tidningen Mariefreds-Posten år 2021 tillsammans med sin make Boggi Svensson Freij.

Kommer ni att vänta till att Skatteverket även begär Marielund Medieproduktion AB i konkurs?

– Vi jobbar löpande med att kapa kostnaderna. Som det ser ut nu så har vi båda annan huvudsysselsättning och gör tidningen i princip gratis på vår fritid. Detta gör vi för att vi ser att tidningen har en viktig roll att fylla samtidigt som vi vet att den är uppskattad med det unika lokala perspektiv som den har.