Det var när Benny Skyttman Barrögård och Rocco Gustafsson ställde sig frågor som dessa som de kom på idén bakom den nya branschsatsningen Stolta måltiden i Eskilstuna. Genom siffror från SCB lärde de sig att invånarna i Eskilstuna spenderar cirka 25 procent mindre på restauranger än andra jämförbara städer i landet, som till exempel Västerås. En dyster statistik – men kanske något som de själva kunde ändra på?
– Vi kom på idén att vi kanske kunde göra någonting gemensamt för att lyfta allt bra som vi har i Eskilstuna, säger Rocco Gustafsson, projektledare för Stolta måltiden och fortsätter:
– Får man ett bättre snitt per gäst är det kanske möjligt för fler krögare att etablera sig här, och med en bättre ekonomi kan restaurangerna utvecklas och anställa personal med bättre kompetens.
Rocco Gustafssons och Benny Skyttman Barrögårds samtal ledde snart till en idé om en verklig lösning: Stolta måltiden i Eskisltuna, ett event som går av stapeln på Valvet den 5 oktober. Under eventet kommer man att lyfta och hylla personer inom både hotell- och restaurangbranschen samt inom olika företag i besöksnäringen och inom handeln. Genom att samla dessa motiverade medlemmar av stadens branschfolk hoppas Benny Skyttman Barrögård och Rocco Gustafsson att nya kontakter kommer att knytas, att spännande lokala leverantörer kommer kunna förmedlas och att folk i branschen ska känna sig inspirerade och stolta över sitt yrke. Dessutom har man nominerat tolv personer från branschen i sex olika kategorier:
Stolta måltidshantverkare.
Stolt värdskap.
Bästa måltidsupplevelse.
Stolt offentlig måltid.
Årets stjärnskott inom besöksnäringen.
Årets hållbarhet.
Till galakvällen har man även bjudit in branschprofilen Carl-Jan Granqvist att tala om värdskap. Maria Printz-Edmond, grundare till Printz Bageri i Stallarholmen, kommer att föreläsa, och Martin Cerveras kommunikationschef Kristina Ossmark ska att tala om trendspaning inom restaurangvärlden.
Inför det stora eventet den 5 oktober hölls under onsdagen en förkväll för pressen, för partners till Stolta måltiden samt för de nominerade. Tidningen var på plats och frågade några av Eskilstunas branschmedlemmar om deras tankar kring satsningen. En av dem var Moa Österman, kökschef på Magdakullans restaurang i Näshulta som tidigare jobbat länge på välrenommerade restauranger i Stockholm som Svenska Brasseriers Luzette.
Många restauranger i Eskilstuna fokuserar på enklare mat som pizza, pasta och burgare. Hur ska man som motiverad krögare ta sig ur den trenden?
– Det är svårt eftersom folk är så vana. Men det gäller att hålla fast och våga. Det värsta som kan hända är att ens idé inte funkar – då får man testa något nytt.
En annan röst direkt från branschen är Mikael Bjurlings, restaurangchef för Bar Social som öppnade i våras.
– Det är upp till oss som krögare att försöka göra Eskilstuna bättre. Det kan vara enkelt att tro att alla bara vill ha burgare, pasta och pizza. Men när vi öppnade satte vi stekt strömming på menyn, och det har blivit en storsäljare, så i den mån tänker nog många lite fel om vad Eskilstunaborna vill ha, säger han.
Känns den här satsningen som rätt sätt att närma sig problemet?
– Ja, absolut, det är jättekul att det händer något och att vi i branschen får en chans att komma lite närmare och lära känna och lyfta varandra.
På plats under onsdagens förkväll var även Patrik Svensk, marknadschef och ansvarig för försäljning och produkt på Eskilstuna Ölkultur, samt Åsa Öberg som sitter i styrelsen för Sörmlands Turistutveckling AB. De nämner båda två pandemins konsekvenser för branschen som oerhört svåra, och någonting som det krävs aktiva satsningar som Stolta måltiden för att råda bot på.
– Med tanke på att så många jätteduktiga människor har lämnat branschen så måste vi locka tillbaks dem. Jag tror det här kan vara ett jättebra incitament för att motivera till bra insatser i branschen, säger Patrik Svensk.
– Allting som gör att fler unga tycker den här branschen känns kul ser jag som jättebra. Istället för att lyssna på föräldrar som säger: "Jobba inte i restaurangbranschen, det är bara tuffa arbetstider och kriminalitet" så borde man visa att det faktiskt är ett kreativt och rolig framtidsyrke, säger Åsa Öberg.