Inför 2025 har Solör bioenergi aviserat en rejäl höjning av priset för fjärrvärme i Strängnäs.
Den rörliga delen höjs med 29 procent. Den fasta avgiften lämnas däremot oförändrad. För normalvillan, som beräknas ha en årlig förbrukning på 20 megawattimmar, innebär det en total höjning av priset på 19 procent. I reda pengar motsvarar det en prisökning på drygt 5 000 kronor för hela året.
– Det är absolut inte bra. Vi är i konkurrens med värmepumpar och blir det för dyrt med fjärrvärme så lämnar kunderna oss. Men vi vill vara en långsiktig aktör och då kan vi inte driva verken med förlust, säger marknadschefen Pär Westborg.
Många har ju gjort en stor investering för att ansluta till fjärrvärmenätet, och kanske känner att det därför är svårt att lämna er...?
– Så kan det vara, absolut. Men det finns ju en brytpunkt när det blir för mycket för kunderna. Det vi hoppas på är att bränslepriserna vänder neråt. Just nu finns det inget som tyder på det, priserna ligger på en fortsatt hög nivå i alla fall de två kommande åren. Sen hoppas vi kunna sänka priset.
Ett lägre pris till kund, alltså?
– Ja.
Det är alltså ökade bränslepriser som, även i år, uppges ligga bakom prisökningen. I kraftverket på Plogstigen i Storängens industriområde eldas flis av returträ och från skogsindustrin. Tillgången på bränsleflis har minskat kraftigt sedan importen från Ryssland upphörde, som en följd av sanktioner på grund av landets krig mot Ukraina.
Det är numera Solör bioenergi Strängnäs AB som står bakom driften av Strängnäs kraftvärmeverk. Bolaget tog över från kommunalt ägda Sevab vid årsskiftet 2021/22.
Det första året gjordes ingen prishöjning. Men 2023 höjdes priset med 5 procent och för 2024 handlade det om 19 procent.
Strängnäs kommunföretag AB, moderbolag för Strängnäs kommunala bolag, äger 20 procent av aktierna. Inför att fjärrvärmerörelsen såldes kom parterna överens om att fjärrvärmepriset under en tioårsperiod inte skulle höjas mer än konsumentprisindex. Men det finns också en formulering om att ändrade förutsättningar ändå kan leda till en större höjning.
För att få öka taxorna så mycket krävs ett godkännande av kommunföretaget, trots att man är minoritetsägare.
– Det är ett tufft beslut att välja en sån här taxa, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande som också är ordförande för kommunföretaget.
Hur tror du att den kraftiga prishöjningen uppfattas av kommuninvånarna, mot bakgrund av att det tidigare var ett kommunalt ägande?
– Jag tror tyvärr att det hade varit ännu högre höjningar för kunderna om vi hade haft fjärrvärmen kvar i egen regi. Det har gjorts viktiga åtgärder i det nya ägandet, som har gjort verksamheten effektivare.
Vilken hänsyn tar ni till kommuninvånarnas plånböcker i de här besluten?
– Vi har en tät och bra dialog där vi gör vårt yttersta att, givet förutsättningarna, ha en så låg höjning som möjligt. Det görs också analyser av hur övriga Sverige hanterar frågan. Vår grannkommun har ju också, på grund av den utveckling som pågår, gjort en höjning som är ännu större, säger Jacob Högfeldt.
Privatpersoner, företag och organisationer som har frågor om exempelvis olika uppvärmningssystem kan få gratis och opartisk rådgivning genom den kommunala energi- och klimatrådgivningen, som tillhandahålls av Energikontoret i Mälardalen och finansieras av Energimyndigheten.