Förvaltningschefen om uppsägningarna: "Har fått sitt hopp grusat"

88 personer har sagts upp efter senaste tidens omfattande varsel i skola och förskola. Förutom att många mist sina jobb riktas kritik mot att flera medarbetare som arbetat länge inom kommunen fått gå, medan personer med kortare anställningstid fått stanna kvar.

"Det är en svår situation med många svåra beslut. Vissa har fått sitt hopp grusat", säger Lina Axelsson Kihlblom, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun om uppsägningarna.

"Det är en svår situation med många svåra beslut. Vissa har fått sitt hopp grusat", säger Lina Axelsson Kihlblom, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun om uppsägningarna.

Foto: Janerik Henriksson/TT/Joakim Serrander

Eskilstuna2024-06-26 15:45

Nyheten i korthet

  • 88 personer har sagts upp i Eskilstuna kommun efter omfattande varsel inom skola och förskola. Kritik har riktats mot att långvariga anställda har fått gå medan nyare anställda får stanna.
  • Totalt varslades 203 anställda, varav 105 inom förskolan, 72 i grundskolan och 26 i gymnasiet. 88 tillsvidareanställda - 65 i förskolan, 22 i grundskolan och en i gymnasiet - förlorar jobbet.
  • Personalneddragningen inom förskolan beror på att antalet inskrivna barn minskar. Inom grundskolan är elevantalet dock relativt oförändrat. Både fack och anställda befarar att arbetsbelastningen kommer öka för dem som får stanna.

Som vi tidigare berättat är 88 personer uppsagda efter årets stora skolvarsel.

Totalt varslades 203 anställda varav 105 inom förskolan, 72 i grundskolan och 26 i gymnasiet. En del har omplacerats till andra tjänster i kommunen. Men de lediga tjänsterna har inte räckt till alla, och 88 tillsvidareanställda – 65 i förskolan, 22 i grundskolan och en i gymnasiet, förlorar alltså jobbet.

undefined
Både fack och arbetsgivaren beskriver omställnings- och uppsägningsproessen som komplex.

86 av de 88 uppsagda har tjänster som sorterar under fackförbundet Kommunals paraply. Inom förskolan är det barnskötare som berörs och inom grundskolan bland annat elevassistenter och fritidsledare.

– Det har varit en väldigt komplex process, konstaterar Magnus Öhling, förtroendevald för fackförbundet Kommunal i Eskilstuna.

Att bli uppsagd är i sig oftast ingen höjdare och situationen har enligt facket inte mildrats av att en del anställda som jobbat inom kommunen i många år tvingas sluta medan anställda med kortare anställningstid får vara kvar.

– Det är det som sticker mest i ögonen på våra medlemmar just nu och det är väldigt svårt att se att det är rättvist. Det är svårt att både förklara och försvara att en person som jobbat i 15 år får gå medan en person som bara varit anställd i några månader får stanna, säger Magnus Öhling.

Lina Axelsson Kihlblom, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun, håller med om att processen är och har varit komplicerad. 

– Vi har följt de lagar, regler och samverkansavtal som finns och har även fått mycket hjälp från specialister på arbetsgivarenheten. Men det är en svår situation med många svåra beslut. Vissa har fått sitt hopp grusat, säger hon.

undefined
Lina Axelsson Kihlblom är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun.
undefined
Lina Axelsson Kihlblom är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun.

Förra året, då ett stort antal barnskötare bedömdes vara övertaliga inom förskolan, tittade man över personalens anställningstid på samtliga 52 kommunala förskolor enligt turordningsprincipen sist in, först ut. I år ville arbetsgivaren, alltså Eskilstuna kommun, se på övertaligheten förskola för förskola.

Där kunde parterna till slut enas om att dela upp de 18 förskolor som berörs av övertalighet i kluster om tre.

Inom grundskolan kunde inblandade fack och arbetsgivare emellertid inte nå någon samsyn, så där blev det skola för skola.

– Hur man än gör och delar in i kretsar får det konsekvenser som är jobbiga och svåra. Förra gången fick vi kritik för vissa saker, den här gången för andra. Det är varsel vi pratar om och det finns inga goda ting med det. Det är människor som förlorar sin inkomst och som visat enorm lojalitet mot kommunen under lång tid. Så jag förstår att det här är jobbigt, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Hon är också medveten om att kommunikationen neråt i organisationen kan brista när tuffa besked som uppsägningar ska föras fram.

– Både chefer och fack är ovana vid sådana här omställningar och det väcker många känslor. Men vi försöker ge så bra stöd och information om hur man går vidare som det går.

Personalneddragningen inom förskolan beror liksom förra året på att antalet inskrivna barn minskar. Inom grundskolan är dock elevantalet ungefär lika stort som tidigare. Den personal som får stanna har visserligen kvar jobbet, men både fack och anställda befarar att arbetsbelastningen kommer öka.

– Många av våra medlemmar känner sig slutkörda. Nu måste de springa ännu fortare, säger Magnus Öhling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!