Problemet med Jansson är inte samarbetet med M

Eskilstunas kommunstyrelseordförande Jimmy Janssons (S). Hans "tänjande" är inget att berömma.

Eskilstunas kommunstyrelseordförande Jimmy Janssons (S). Hans "tänjande" är inget att berömma.

Foto: Joakim Serrander

Ledare2022-09-07 20:18
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Vilka partier som ska styra Eskilstuna är inte självklart. Söndagens valresultat kommer sätta ramarna för partiernas styrkeförhållanden. Men det är också frågan om vilja – vilka partier kan tänka sig samarbeta med varandra för att få igenom sin politik?

Någon klarhet i ”vilka som tar vilka” fick väljarna inte i den kommunpolitiska debatt som tidningen anordnade med några av Eskilstunas gruppledare. Från kommunalråden Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) var det inte något tydligt besked – deras partier går till val separat och vill inte diskutera sådant öppet innan valet. 

Det är så klart åsikter kommunalråd får ha. Och valresultatet kan förändra bilden av vad som är möjligt. Samtidigt kan det vara givande för väljare att veta hur partiernas lokala ledare resonerar i frågan om styret.

Sedan har vi detta med Jimmy Jansson (S). Han uppvisar inte den sortens fastlåsning i blockpolitik som en del på riksplanet gör. Men problemet med honom är inte hans samarbetsvilja över "blockgränser". Det är vad han gör med det inflytande det ger honom som ibland blir bekymret.

debattplats i tidningen begärde han nyss mandat ”att tänja ramarna för vad en kommun får göra”. Vilka ramar är det som kan "tänjas"? Kommuner är skyldiga att verka inom lagens ramar – precis som alla andra. Det gäller även Eskilstuna. Vilka lagar är det Jansson tycker Eskilstuna bör få mer spelrum med?

Det finns exempel på svenska kommuner som beter sig så oansvarigt, och det är inget att sträva efter. Dylikt riskbeteende riskerar att undergräva även sådant som Eskilstuna dra nytta av – det kommunala utjämningssystemet och andra ekonomiska system. Man kan inte förvänta sig stöd om man själv skjuter ifrån sig ansvar.

Är Eskilstuna kommuns markaffär med Bockasjö för några år sedan ett sådant "tänjande"? Då undertecknade han ett dyrt avtal, utan stöd i något politiskt beslut. Något som enligt juristexperter inte var tillåtet. Resultatet blev att kommunen betalade 5,4 miljoner för etableringen i Kjula, istället för att gå 7,5 miljoner plus som inledningsvis planerat. Från Jansson var svaret närmast en axelryckning.

Och så var det Kjula flygfält. Jansson i S, tillsammans med främst C och M har där gjort sig skyldiga till önsketänkande och slöseri. Drömmarna om en internationell flygplats i den norra delen av länet har dött mer än en gång. Prat om något påhittat "konsortium" blev till luft och ingenting. Vad har dessa fria fantasier kostat kommunens invånare?

Majoriteten, och Jansson, talar gärna högt om kommunens positiva utveckling när det handlar om invånarantal och att få fler i jobb. Att samma sak även gäller invandrare och flyktingar i kommunen är det tystare om.

Det är en långsiktig och positiv utveckling vi sett en tid, inte bara i Eskilstuna. Samtidigt är detta resultatet under årtionden av både större och mindre invandring. Var är denna "påfyllnad av problem" Jansson pratar om? 

Jimmy Janssons "tänjande" är inget att berömma eller att skryta om. Det är för de lokala Socialdemokraterna, och Eskilstuna kommun, ett sänke, inte ett flöte.