Oönskade fynd har gjorts när marken kring före detta Stjernquists metallfabrik har undersökts närmare. Det framkommer av allmänna myndighetshandlingar, när Strängnäs kommun nyligen har fått mer pengar för att på sikt kunna städa upp den gamla miljösynden på Hedlandet.
"Kastrullfabriken" var aktiv mellan 1945 och 1982, på den plats där det i dag finns ett varuhus. I fabriken tillverkades bland annat Sigvard Bernadottes termoskanna Sissi, den visslande kaffepannan Johanna och Nilsjohans så kallade Hollywoodkastruller. Lösningsmedlet trikloreten, TCE, användes i verksamheten vilket har orsakat föroreningar av så kallade klorerade alifater på och omkring den tidigare industrifastigheten.
Marken kring den tidigare metallfabriken är det sjunde högst prioriterade objektet på länsstyrelsens lista över förorenade områden i länet. Det är det enda området i Strängnäs kommun som kategoriseras som riskklass 1, vilket innebär "mycket stor risk för miljö och hälsa".
Klorerade alifater kan spridas via grundvattnet, genom förångning och även tränga in i byggnader.
Dock har inomhusluften i varuhuset har kontrollerats, vilket tidningen har berättat tidigare, och halterna var då så pass låga att de inte bedöms som farliga. Alla boende i området har dessutom, efter upptäckten av föroreningen, anslutits till det kommunala vattennätet.
Men resultaten av nya markundersökningar stämmer inte helt överens med vad som tidigare konstaterats när det gäller de så kallade källområdena på fastigheten. Det är platser där föroreningar förekommer i höga koncentrationer. Nya petroleumföroreningar har dessutom hittats – "på flera oväntade platser".
Hur föroreningarna har sipprat ut från fabriken och under årens lopp spritt sig i området är alltså inte helt klargjort ännu. Under 2024 har området som undersöks dessutom utvidgats. Grundvattenledningar och en tidigare dricksvattenbrunn på ytterligare två fastigheter, som båda ligger på sjösidan av den tidigare industrin, omfattas numera också av projektet.
För att kunna utöka provtagningen, har Strängnäs kommun sökt och beviljats fler statliga bidragsmiljoner. Hittills har också vissa moment i arbetet tagit längre tid än beräknat och den miljökonsult som anlitas har ett högre timpris än kommunen budgeterat för, något som det extra bidraget också ska täcka.
Strängnäs kommun är vare sig verksamhetsutövare eller markägare. Men metallfabriken gick i konkurs. Och den nuvarande ägaren köpte fastigheten före 1996, då ett hårdare fastighetsägaransvar infördes i miljöbalken. När ingen annan kan ställas till svars för föroreningarna, har kommunen tagit på sig huvudmannaskapet för att åtgärda dem.
Projektet befinner sig fortfarande i en förberedande fas, bland annat för att ta reda på om det är lämpligt med så kallad naturlig självrening eller om föroreningarna måste grävas bort.
Pengarna för arbetet – 3,8 miljoner kronor 2023 och nu en komplettering med 2,7 miljoner kronor – kommer från Naturvårdsverket via länsstyrelsen.
Tidningen har sökt den miljökonsult som arbetar på uppdrag av Strängnäs kommun, och även en representant för kommunen som huvudman.