10. Pankofriterad blomkål med curryemulsion och äpple på Bishops Arms.
När vi först såg denna smakkombination på matsedeln var vi osäkra. Men vid första tugga byttes vår ambivalens mot övertygelse. Tillsammans med en kall lager är rätten en knock-out, en hyllning till blomkålen – detta vita, knöliga guld.
9. Toast Skagen på Bar Social.
Den här klassiska rätten finns med på nästan varje förrättsmeny i Sörmland (känns det som). Om sanningen ska fram har vi serverats så många halvkassa varianter att vi nästan tröttnat på den.
Därför är det som balsam för själen att stiga in på Bar Social och serveras en perfekt tolkning av Tore Wretmans chef-d'oeuvre.
8. Skivad, rå biff med gruyèrekräm på Jernberghska.
En fröjd för både ögat och smaklökarna. Kockarna på Jernberghska har skapat en elegant förrätt inspirerad av lika delar carpaccio, råbiff och franko-schweizisk ostromantik.
7. Acharikyckling på Basmati.
Vad håller vi på med i de skandinaviska köken, egentligen? Det är frågan som surrar i huvudet medans man äter denna delikatess. Syrlig, frisk och med både perfekta grönsaker och saftig kyckling. Det Nordindiska köket äger!
6. Högrevskroketter med aioli på Bishops Arms.
Hur mycket vi än önskar att vi kunde säga att blomkålen är godare än köttet på Bishops Arms så kan vi helt enkelt bara inte. Dessa friterade kärleksknyten får en att glömma att man befinner sig i en helt vanlig bar, och inte på någon Michelinkrog.
5. Råbiff med klassiska tillbehör på Bar Social.
Le steak tartare.
Finns det något bättre exempel på klassisk, fransk gastronomi?
Ändå kommer vi på få rätter som tolkats lika många gånger som denna.
Asiatisk råbiff.
Italiensk råbiff.
Vegetarisk råbiff.
Men ingen av dem kommer i närheten av den magi som uppstår när man håller sig till regelboken.
4. Lamm- och auberginegryta med vitlöksnaan på Basmati.
Comfort food som tillagats så väl att man aldrig igen vill betala tusentals kronor för knepiga kanapéer på finkrog.
Det behövs liksom inte när det finns mat som smakar så här bra.
Att skopa upp de silkeslena lamm- och auberginebitarna med det nybakta brödet är en av de bästa matupplevelserna Eskilstuna har att erbjuda.
3. Friterade jordärtskockor på Vinäger by Plaza.
De flesta håller nog med om att tryffeln regerar som den godaste av alla knölar som växer i jorden.
Men när en jordärtskocka tillagats så bra som av kockarna på Vinäger by Plaza får tryffeln se sig över axeln för att inte hamna på andraplats.
Tillsammans med ett glas krispigt vitt är den här rätten ren njutning.
2. Jätteräkor med vitlök och peppar på Ming Palace.
Okej, vi erkänner.
Ibland stänger vi av den delen av hjärnan som ifrågasätter huruvida det är hållbart att äta vissa råvaror.
Ibland bara kör vi. För att det helt enkelt är för gott att avstå.
De genialt smaksatta jätteräkorna på Ming Palace kan – enligt oss – mäta sig med vilken paradrätt på vilken finkrog som helst. Vi hoppas restaurangen ligger kvar i 40 år till.
1. Polpette med Corbarinotomater och hemmagjord pasta på Passage Vinkafé.
Den såg inte mycket ut för världen när den ställdes ned på vårt bord.
Lite hemknådad pasta.
Några tomater från den italienska medelhavskusten.
Ett par omsorgsfullt rullade kalvköttbullar.
Riven parmesan.
Men less är ibland more. Och av alla rätter som Krogpatrullen testat under det gångna året är det här den bästa.