Här är de restauranger som öppnat eller bytt koncept under 2022.
Bar social
I slutet av april öppnade kvarterskrogen Bar social i Macbeths gamla lokaler precis intill centralstationen. Där serveras europeisk mat, främst med fokus på svenskt och franskt. På menyn finns bland annat köttbullar, strömming och biff Rydberg.
– Vi vill behålla känslan av klassisk kvarterskrog. Ett lättillgängligt ställe där grannarna träffas, med supervällagad mat som man blir glad av, sade restaurangchefen Mikael Bjurling inför öppningen.
Smash it sportbar
I slutet av februari slog Smash it sportbar upp dörrarna i Stiga sports arena. Man tog över Västra portens gamla lokaler som stått tomma sedan april 2020. På menyn finns bland annat olika hamburgare, sallader och ciabattas.
– Det roligaste och viktigaste för oss har varit nöjda kunder. Det är så synd att den här lokalen stått tom så länge, den bidrar med mycket och det börjar komma fler kunder nu, sade restaurangens ägare Ali Kanat när tidningen träffade honom strax efter öppningen.
Saigon street food
När Babettas skafferi tvingades lägga ned sin verksamhet i saluhallen i Gallerian etablerades där en ny restaurang. I stället öppnade Saigon street food som serverar vietnamesisk mat. På menyn finns bland annat smörgåsar och baos.
Jureskogs
I februari slog Jureskogs upp dörrarna i Eskilstuna i en av de nya byggnaderna i Skiftinge, vilket blev kedjans tionde restaurang i Sverige. På menyn finns inte helt oväntat alla möjliga sorters hamburgare med olika tillbehör att välja mellan.
Kentucky fried chicken (KFC)
Kentucky Fried Chicken (KFC) slog även de upp dörrarna till sin nya restaurang i Skiftinge under våren. I april kunde de första gästerna besöka restaurangen. På menyn kan man bland annat hitta hamburgare, olika wraps och andra friterade rätter.
Lion bar
Det var i mars som The central bar på JA Selanders gata bytte koncept till Lion bar. Delägaren Gino Yurekc blev franchisetagare för Lion bar som stannade i samma lokaler som The central bar. Lion bar låg i dessa lokaler även under 2019 men fick indraget alkoholtillstånd och tvingades således att stänga ned.
– Verksamheten gick bra men eftersom rörelsen missköttes fick många en negativ koppling till namnet. När jag är ansvarig är det ordning och reda som gäller, sade Gino Yurekc till tidningen tidigare i år.
Bistro bryggan, Al's corner och Restaurang vy
I Eskilstuna golfklubbs nya klubbhus öppnade Bistro bryggan i mars. I och med flytten från det gamla klubbhuset blev det en nyöppning för golfrestaurangen som tidigare legat i det gula huset längs Strängnäsvägen. På Bistro bryggan serveras lunch och i byggnaden finns även Al's corner, en sportbar, reception och shop, samt Restaurang vy, med avsmakningsmenyer, temamiddagar, gästspel av kändiskockar samt dryckes- och delikatessprovningar.
Texas longhorn
En restaurang som ännu inte har öppnat men planerar att göra det inom kort är Texas longhorn. Restaurangen kommer att hålla hus i Bamboo citys gamla lokaler på Fristadstorget men något exakt datum för när den slår upp dörrarna finns inte än.
– Texas Longhorn blir en jätterolig ny möjlighet för oss och vi ser fram emot att tillsammans driva en krog med genuin Texas-mat med fokus på 100 procent svenskt kött och en bar-del med riktigt god dryck, sade Ali Kanat, en av de som står bakom satsningen, till tidningen tidigare i år.
Fristadens café och våffla
Tidigare under året öppnade Fristadens café och våffla i Stora fristadshuset i Rademachersmedjorna. Där finns alla möjliga typer av våfflor, såsom bubbelvåffla, kebabvåffla, langosvåffla.
– Facebook gick helt bananas när jag gjorde ett inlägg om det, jag fick över tusen likes. Jag märker att det här är något som har saknats, sade ägaren Tom Forsberg inför öppningen.
Myrdalens café och salladsbar
Under våren slog Myrdalens café och salladsbar upp dörrarna på Alva Myrdals gata på Fristadstorget. Främst fokus ligger på crêperie, salladsbar och färskpressad juice men på menyn finns även våfflor, pannkakor och glass.
• Många nyöppnade restauranger i stan leder även till att vissa tvingats stänga igen. Nedan är listan på restauranger som under 2022 stängt igen helt eller bytt koncept.
Babettas skafferi
Tidigare under året tvingades Babettas skafferi i saluhallen i Gallerian att stänga igen dörrarna. Restaurangen hade funnits i saluhallen sedan start men lämnade och ersattes av Saigon street food.
Pytt och panna
Efter 12 år tvingades lunchrestaurangen Pytt och panna på Fraktgatan att stänga igen sin verksamhet. En av anledningarna till beslutet var att restaurangen låg i Valhalla industriområde, där vägar ofta är avstängda. Under 2017 var tre vägar i området avstängda, däribland Fraktgatan där restaurangen låg.
– Det har varit tufft att ligga här ute, det är vad som har varit emot oss lite grann, sade restaurangägaren Daniel Johansson Wilje till tidningen innan restaurangen stängde.
Vinäger vinbar
I december 2020 öppnade Vinäger vinbar portarna på Fristadstorget. Nu, knappt två år senare, har restaurangen lagts ned. Anledningen var att de kände sig motarbetade av hyresvärden.
– De har sagt att de endast vill ha caféverksamhet i lokalerna och att vi måste stänga klockan 22. Då de dessutom stänger entrén till Gallerian från Fristadstorget redan klockan 17 blir vår nödutgång obrukbar. Det innebär att vi i stället för 70 gäster endast tillåts ha 30 inomhus kvällstid. Det går inte att driva en vinbar på de premisserna, sade ägaren Göran Pettersson till tidningen tidigare i september.
The central bar
Efter att The central bars ägare Gino Yurekci blivit franchisetagare av Lion bar lades The central bar ned och blev i stället Lion bar i samma lokaler.